Bedrijfsoverdracht derden

Wanneer je je onderneming verkoopt, kun je dit op meerdere manieren doen en je kunt aan meerdere typen partijen denken als mogelijke kopers. Een bedrijfsoverdracht aan derden is daarbij een van de meest haalbare opties, waarbij je een koper zoekt uit de markt die je nog niet eerder kende.

Bedrijfsoverdracht aan reeds bekende kopers

Je kunt bijvoorbeeld denken aan bij jou reeds bekende kopers, zoals:

 • Je kunt je onderneming verkopen aan het bestaande management van je onderneming, een zogenaamde management-buy-out of afgekort MBO.
 • Je kunt je bedrijf verkopen of deels schenken aan een familielid, zoals je zoon of dochter.

Bedrijfsoverdracht aan derden

Daarnaast kun je jouw onderneming ook verkopen aan derden, wanneer er nog geen koper bekend is, of wanneer bovenstaande mogelijkheden in jouw situatie niet van toepassing.

 • Je kunt je bedrijf verkopen aan derden. Hierbij valt te denken aan:
  • Private equity partijen die na de overname jouw onderneming willen laten groeien
  • Investeringsmaatschappijen die na de overname jouw onderneming willen laten groeien
  • Strategische overnamekandidaten, zoals een bedrijf uit jouw klantenbestand die aan ketenintegratie wilt voldoen
  • Concurrenten die middels een overname een schakel uit het inkoopproces of verkoopproces willen elimineren 
  • Mangement-buy-in (MBI) kandidaten die na de overname de onderneming zelf willen gaan runnen en daarin jouw positie als ondernemer willen overnemen. Vaak gaat een management buy in hierbij gepaard met een gedeeltelijke overname door een private equity maatschappij of een investeringsmaatschappij, omdat MBI-kandidaten zelf niet over voldoende financiële middelen beschikken om de overname volledig zelfstandig te kunnen doen.

Afhankelijk aan wat voor soort partij je je onderneming verkoopt, zal het proces er anders uit zien en zullen er andere zaken belangrijk zijn binnen het overname- en verkoopproces. We hebben op onze website meerdere stappenplan bij de verkoop van een onderneming of overname van een onderneming gepubliceerd. Wanneer er een bedrijfsoverdracht aan derden plaatsvindt, is vaak het zoeken naar mogelijke kopers en geïnteresseerden op een zeer discrete wijze van essentieel belang, iets waar de dienstverlening in Take 5 in uitblinkt. 

Aansprakelijkheidsbeperking

De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Advies op maat nodig?

Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een van onze specialisten.