Blog

Op zoek naar het laatste nieuws omtrent bedrijfsovernames en gerelateerde onderwerpen? De experts van Take 5 delen hun inzichten middels onze blog.

 

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.

Familiebedrijf overnemen: de uitdagingen van een bedrijfsovername binnen familie

Doorgaans verloopt de bedrijfsovername in een familiebedrijf anders dan bij een regulier bedrijf. De overdracht van een familiebedrijf volgt vaak een natuurlijk verloop. Een of meerdere kinderen werken doorgaans binnen het bedrijf, waaruit uiteindelijk bedrijfsovername kan voortvloeien. Soms wordt een beoogde opvolger binnen de familie aangewezen. In dit blog vertellen wij je de kenmerken en uitdagingen, samen met adviezen voor zowel overdragende generaties als opvolgers en de voor- en nadelen van het verkopen van je bedrijf binnen de familie.

10 veelvoorkomende fouten bij bedrijfsovernames die je moet vermijden

Vermijd deze 10 veelvoorkomende fouten bij bedrijfsovernames. Leer hoe je valkuilen kunt vermijden en zorg voor een succesvolle overname met professioneel advies.

Alles wat je moet weten over EBITDA

EBITDA staat voor winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen. Ontdek waarom het een goed beeld geeft van de financiële situatie van een onderneming.

Het vinden van de “perfecte” koper van je bedrijf

Verbeter je kansen op een succesvolle bedrijfsoverdracht. Vind de ideale koper met deze 6 praktische tips of schakel hulp in van onze professionele adviseurs.

Je horecabedrijf verkopen via een bedrijfsovername-adviseur of een horecamakelaar?

Het moment is daar: je overweegt om je horecabedrijf te verkopen. En als je hulp van een expert wilt inschakelen, kies je dan voor een bedrijfsovername-adviseur of juist voor een horecamakelaar? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide typen experts.

Een intentieverklaring op maat laten opstellen óf snel online genereren?

Op het gebied van bedrijfsovernames speelt de intentieverklaring een cruciale rol, die dient als een belangrijk document om de gemaakte afspraken over een voorgenomen overname vast te leggen. Momenteel zijn er diverse online tools beschikbaar waarmee je een intentieverklaring in een mum van tijd en vrijwel kosteloos zelf kunt genereren. Maar doe je daar verstandig aan?

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.