Blog

Op zoek naar het laatste nieuws omtrent bedrijfsovernames en gerelateerde onderwerpen? De experts van Take 5 delen hun inzichten middels onze blog.

 

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.

10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.

Een virtuele dataroom, wat is het?

Een virtuele dataroom is een online opslagplaats voor vertrouwelijke informatie die gebruikt wordt in verschillende situaties zoals fusies en overnames.

Juridische aandachtspunten bij een bedrijfsoverdracht

Naast financiële en fiscale aspecten spelen juridische aspecten een grote rol bij bedrijfsoverdrachten. Deze zaken worden door ondernemers regelmatig over het hoofd gezien of is de inhoud niet helemaal duidelijk. Ook staat men vaak niet stil bij de juridische risico’s die men mogelijk kan lopen gedurende het overdrachtstraject. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet.

Jouw MKB bedrijf verkopen over de grens

Veel MKB-ondernemers spreekt het aan hun onderneming te verkopen aan een buitenlandse koper. Zij verliezen daarbij echter regelmatig de kosten en enkele praktische bezwaren uit het oog. Dat het toch mogelijk is om je MKB-onderneming aan een internationale partij te verkopen op een kostenbewuste manier, leggen we je uit in dit blog.

Moet je je medewerkers wel of niet betrekken in een bedrijfsovername?

Wanneer je je bedrijf wilt verkopen is het soms handig om je personeel in het overnameproces te betrekken. Zo kun je medewerkers meenemen in het traject waardoor je zelf gefaciliteerd wordt met informatie die je nodig hebt. Het betrekken van medewerkers in een verkoopproces kent echter ook risico’s. Waar je aan moet denken? Je leest het in dit blog.

Werkkapitaal: wat is het en wat is een “normaal” niveau?

Werkkapitaal is een veelbesproken onderwerp bij bedrijfsovernames. De hoeveelheid “normaal” werkkapitaal is een onderhandelingspunt, vooral bij een aandelentransactie. Maar is er eigenlijk wel een normaal werkkapitaal? Het is daarom van belang dat partijen gezamenlijk het “normale” werkkapitaal niveau bepalen en vastleggen. Dit voorkomt discussies en teleurstellingen later in het overnameproces. 

Geschil tussen aandeelhouders: en nu?

Een geschil tussen aandeelhouders komt helaas vaker voor. Wanneer je er onderling niet uitkomt zijn er een aantal mogelijkheden die een oplossing kunnen bieden. Wat kan een individuele aandeelhouder doen als er sprake is van een geschil tussen de aandeelhouders onderling? We zetten de mogelijkheden op een rij. 

Investeringsmaatschappijen en MKB-overnames: waarom het geen taboe meer is

Onder MKB-ondernemers kleven vaak vooroordelen aan het verkopen van hun onderneming aan een investeringsmaatschappij. Echter, aangezien investeringsmaatschappijen een steeds grotere rol spelen binnen MKB-overnames, is het tijd om veel van deze taboes te doorbreken.

Personeel overnemen bij een bedrijfsovername

Op het moment dat je een bedrijf overneemt, dan neem je ook automatisch alle werknemers over. En dus ook hun onveranderde rechten en plichten. Wat komt er allemaal kijken bij het overnemen van personeel bij een bedrijfsovername? Je leest het in deze blog.

Aan wie kan ik mijn MKB-onderneming verkopen?

Er bestaan verschillende redenen waarom iemand een MKB-onderneming zou overwegen over te nemen, dit resulteert dan ook in verschillende typen kopers die vaak allemaal andere koopmotieven hebben. In dit blog lees je welk type kopers er bestaan en hoe zij zich kenmerken.