Wat gebeurt er met mijn personeel als ik mijn bedrijf ter overname ga aanbieden?

Henk de Jong

Henk de Jong

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

Delen:

Personeel is vaak een van de meest waardevolle onderdelen van een onderneming en het is belangrijk om tijdens een overname zorgvuldig om te gaan met de wensen, rechten en plichten van het personeel van de te verkopen onderneming. Vaak is het zo dat er een koper veel aan is gelegen om de belangrijkste werknemers (met veel kennis en ervaring bijvoorbeeld) aan de onderneming gebonden te houden, maar er zijn ook situaties denkbaar dat de koper juist van (een deel van) het personeel van de over te nemen onderneming af wil. 

Waar blijft het personeel na de overname?

De eerste vraag om te beantwoorden is of de bedrijfsovername een aandelentransactie betreft of juist een activatransactie. In het geval van de aandelentransactie is de situatie met betrekking tot het personeel duidelijk: de koper neemt de volledige onderneming over en daarmee alle rechten en plichten, ook met betrekking tot het personeel. Zo behouden zij hun salaris, verlofdagen en alles wat er verder is afgesproken in hun oude arbeidscontract. Dat geldt ook voor zieke werknemers. Mocht er sprake zijn van een activatransactie is dit niet altijd duidelijk en zal per situatie moeten worden bekeken.

Personeel met vaste aanstelling

Voor zowel de aankopende partij als de verkopende partij is het niet makkelijk om afscheid te nemen van werknemers met een vaste aanstelling. Indien werknemers boventallig zijn, is het vanwege bedrijfseconomische redenen mogelijk om een ontslagprocedure in gang te zetten, maar dit zal of veel tijd kosten of duur zijn. Het kan dan verstandiger zijn om zelf pro-actief afspraken te maken met de betreffende werknemers over afvloeiing.

Advies op maat

Take 5 kan u hierin voorzien van de juiste adviezen door met u te kijken naar de verschillende mogelijkheden. De expertise die hiervoor benodigd is hebben wij in huis en wij hebben al met verschillende cases hiermee te maken gehad. Mocht u dus vragen hebben of twijfelt u ergens over, aarzel niet en neem contact met mij op.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.