Jouw MKB bedrijf verkopen over de grens

Henk de Jong

Henk de Jong

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Veel MKB-ondernemers spreekt het aan hun bedrijf te verkopen aan een buitenlandse koper. Zij verliezen daarbij echter regelmatig de kosten en enkele praktische bezwaren uit het oog. Dat het toch mogelijk is om je MKB-onderneming aan een internationale partij te verkopen op een kostenbewuste manier, leggen we je uit in dit blog.

Wanneer is het relevant om je bedrijf te verkopen aan een buitenlandse koper?

Sommige ondernemingen zijn gemaakt om te verkopen aan een buitenlandse partij, denk aan productiebedrijven die een verkoopkantoor in Nederland hebben, maar de productielocatie, R&D en alle ondersteunende afdelingen in het buitenland, of softwarebedrijven die locatie-onafhankelijk werken én klanten uit de hele wereld bedienen. In zo’n geval wil je zeker de interesse vanuit het buitenland niet per definitie missen en je ogen hiervoor sluiten. Heb je een lokaal opererend klusbedrijf, dan is misschien overbodig om naar buitenlandse interesse te kijken.

Wanneer je je onderneming namelijk ook wilt aanbieden aan internationale partijen, zul je een aantal stappen van het verkoopproces namelijk dubbel moeten doen. Je moet een informatiememorandum opstellen in het Engels, de waardebepaling vertalen én erop voorbereid zijn dat vragen gesteld én beantwoord moeten worden in het Engels of een andere buitenlandse taal. Dit kost veel tijd en dus geld. Het strekt daarom tot de aanbeveling om voorafgaand aan het verkoopproces te bepalen of de onderneming zich leent om overgenomen te worden door internationale kopers en waarom de internationale markt interessanter is dan de Nederlandse markt.

Expert om cross-border je bedrijf te verkopen

Take 5 heeft veel expertise in internationale bedrijfsovernames. Zo hebben we recentelijk de onderneming van Debbie en Wim verkocht aan een grote internationale partij, meer over hun ervaringen lees je in deze case. De case van Debbie en Wim is bovendien het schoolvoorbeeld voor de paradox waarin we in dit blogbericht schrijven. De MKB-ondernemers hadden de wens om de bedrijfsovername zo praktisch mogelijk in te steken, ze moesten immers gedurende het traject de onderneming ook draaiende blijven houden. De koper – een Amerikaanse investeringsmaatschappij – wilde echter – zoals Amerikanen stereotypisch betaamd – alles tot in de detail onderzoeken en ieder mogelijk risico uitsluiten. Doordat Debbie samen met Henk de Jong van Take 5 al aan het begin van het proces vrijwel zeker wist dat deze Amerikaanse investeerder ook de uiteindelijke koper ging worden, hebben ze aan dit proces meegewerkt, maar wanneer de koop niet had doorgegaan, hadden zij erg veel tijd en kosten verspilt.

Transeo: een samenwerkingsverband van overnamespecialisten in Europese landen

Om internationale MKB-overnames makkelijker te maken is enkele jaren geleden Transeo opgericht, een samenwerkingsverband van diverse overnamespecialisten in Europese landen gericht op het bevorderen van internationale MKB-overnames. Door de aansluiting bij Transeo, heeft Take 5 in praktisch elk Europees land een samenwerkingspartner. Deze samenwerkingspartij kunnen we aan het begin van het traject al raadplegen, zodat we lokale informatie kunnen inwinnen over de slagingskans van het verkooptraject in dat specifieke land. Ook kunnen we later in het proces deze samenwerkingspartner inzetten om bijvoorbeeld juridisch onderzoek te laten doen, wanneer een buitenlands rechtssysteem van toepassing is op een overeenkomst. Recentelijk zijn er ook enkele samenwerkingspartners toegetreden tot Transeo in de Verenigde Staten en Canada, waardoor deze belangrijke markt eenvoudiger toegankelijk wordt voor bedrijfsovernames van Nederlandse MKB-ondernemers.

Hulp bij een (inter)nationale bedrijfsovername?

Take 5 is gespecialiseerd in bedrijfsovernames, ook over de grens. Denk je erover na om te stoppen en overweeg je om jouw bedrijf te verkopen aan een buitenlandse partij? De overnamespecialisten van Take 5 zijn je hierbij graag van dienst.  Klik hier om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen met een van onze adviseurs.

Aansprakelijkheidsbeperking

De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Onverkoopbare onderneming: voorraad liquidatie

In het steeds veranderende landschap van het bedrijfsleven bevinden bedrijven zich af en toe in uitdagende situaties waarin hun producten schijnbaar onverkoopbaar worden via traditionele kanalen. Wanneer u met een dergelijke hachelijke situatie wordt geconfronteerd, kan het verkennen van alternatieve manieren om activa te liquideren, zoals het online verkopen van de volledige inventaris of via gespecialiseerde veilingwebsites zoals ‘Troostwijk’, een haalbare oplossing zijn.

De intentieverklaring bij bedrijfsovernames

In het dynamische landschap van fusies en overnames speelt de intentieverklaring een cruciale rol bij het vormgeven van het traject van bedrijfsovernames. Dit document dient als een formele aankondiging die de belangrijkste voorwaarden van een voorgestelde transactie schetst en de weg vrijmaakt voor onderhandelingen en due diligence.

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?