Je horecabedrijf verkopen via een bedrijfsovername-adviseur of een horecamakelaar?

Lieve van der Graaf

Lieve van der Graaf

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Het moment is daar: je overweegt om je horecabedrijf te verkopen. Of je nu een restaurant, café, hotel of cateringbedrijf bezit, de beslissing om je onderneming van de hand te doen, is een belangrijke stap in jouw carrière als onderneming. Maar hoe ga je hierbij te werk? En als je hulp van een expert wilt inschakelen, kies je dan voor een bedrijfsovername-adviseur of juist voor een horecamakelaar? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide typen experts.

Een horecabedrijf verkopen is een vak apart

De horecasector is uniek en verschilt op veel manieren van andere bedrijfstakken. Het draait allemaal om gastvrijheid, klantenservice en het creëren van een sfeer. Maar anderzijds is de locatie ook essentieel en is het natuurlijk belangrijk dat je over juiste vergunningen beschikt. Of je nu een klein restaurant in de binnenstad hebt of een drukbezocht strandpaviljoen runt, horeca is meer dan alleen winst en verlies. Wellicht heb je ook te maken met een lening bij een brouwerij met daaraan gekoppeld een afnameverplichting. Omdat dit dermate verschilt van de verkoop van een onderneming in een andere sector, raden we je hiervoor aan om gebruik te maken van een horecamakelaar.

Waarom kiezen voor een horeca makelaar?

1. Branche-specifieke expertise

Een horeca makelaar heeft een diepgaande kennis van de horecasector en weet welke verplichtingen specifiek komen kijken bij de overname van een horecabedrijf. Ze begrijpen de unieke uitdagingen, kansen en trends die de horecasector kenmerken. Dit stelt hen in staat om realistische waardebepalingen te maken en potentiële kopers effectiever te identificeren. Omdat dit dusdanig verschilt van de situatie bij reguliere ondernemingen, kunnen de experts van Take 5 je hierbij niet begeleiden.

2. Uitgebreid netwerk in de horeca

Horecamakelaars hebben doorgaans een uitgebreid netwerk van potentiële kopers en verkopers binnen de horecabranche. Dit kan resulteren in een snellere en meer gerichte verkoop. Bovendien kunnen ze je helpen om te onderhandelen met geïnteresseerde partijen die al vertrouwd zijn met de specifieke eisen van horecazaken. Take 5 is gespecialiseerd in de search naar mogelijke kopers, iets wat de aanpak van Take 5 onderscheid van andere overnameadviseurs. Toch zijn wij niet gespecialiseerd in het zoeken naar kopers binnen de horeca.

3. Begrip van vergunningen en regelgeving

De horeca is sterk gereguleerd met betrekking tot vergunningen, voorschriften en naleving van de wet waarbij men te maken krijgt met heel andere regelgeving als bij bedrijven in andere sectoren. Een horecamakelaar heeft kennis van deze specifieke complexe regelgeving en kan je begeleiden om ervoor te zorgen dat alle juridische zaken correct worden afgehandeld.

4. Marktonderzoek en waardebepaling

Een horecamakelaar zal gedegen marktonderzoek uitvoeren om je te helpen de juiste verkoopprijs voor je bedrijf vast te stellen. Ze zullen met name rekening houden met factoren zoals locatie, reputatie en concurrentie. Dit verschilt dermate van de financiering van reguliere ondernemingen, waarbij met name uitsluitend naar de financiële situatie van een onderneming wordt gekeken.

5. Marketing en promotie

Het adverteren en promoten van een horecabedrijf is anders dan bij andere bedrijfstakken. Een horecamakelaar begrijpt hoe je de aantrekkingskracht van je zaak kunt benadrukken en de juiste doelgroep kunt bereiken. Dit helpt om potentiële kopers aan te trekken en het verkoopproces soepeler te laten verlopen.

Ons advies

Als je ervoor kiest om je horecabedrijf te verkopen, is het raadzaam om samen te werken met een horecamakelaar. Deze professionals hebben de expertise en het inzicht om het proces efficiënt en succesvol te laten verlopen en kunnen je in deze specifieke situatie beter begeleiden dan de bedrijfsovername adviseurs van Take 5. Ze begrijpen de specifieke behoeften van de horecabranche en kunnen je helpen om de beste deal te krijgen. Indien gewenst kunnen we je enkele horecamakelaars aanbevelen.

Wanneer je geen horecabedrijf hebt en een bedrijfsovername overweegt, dan helpen de overname experts van Take 5 je graag verder. Je kunt via onze website direct een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek inplannen.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Onverkoopbare onderneming: voorraad liquidatie

In het steeds veranderende landschap van het bedrijfsleven bevinden bedrijven zich af en toe in uitdagende situaties waarin hun producten schijnbaar onverkoopbaar worden via traditionele kanalen. Wanneer u met een dergelijke hachelijke situatie wordt geconfronteerd, kan het verkennen van alternatieve manieren om activa te liquideren, zoals het online verkopen van de volledige inventaris of via gespecialiseerde veilingwebsites zoals ‘Troostwijk’, een haalbare oplossing zijn.

De intentieverklaring bij bedrijfsovernames

In het dynamische landschap van fusies en overnames speelt de intentieverklaring een cruciale rol bij het vormgeven van het traject van bedrijfsovernames. Dit document dient als een formele aankondiging die de belangrijkste voorwaarden van een voorgestelde transactie schetst en de weg vrijmaakt voor onderhandelingen en due diligence.

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?