In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.
Fusies en overnames, vaak ook bekend in het Engels als “mergers & acquisitions” (M&A) zijn “corporate finance activiteiten” waarbij twee bedrijven worden samengebracht, maar de aanpak en het resultaat van elk bedrijf zijn verschillend.
Fusies (oftewel mergers)
Fusies vinden plaats wanneer twee bedrijven overeenkomen hun krachten te bundelen om een nieuwe entiteit te creëren. Dit wordt vaak beschouwd als een fusie van gelijken, waarbij beide bedrijven doorgaans hun activa, aandelen en activiteiten bundelen om een nieuw, groter bedrijf te vormen. Bij een fusie consolideren de bedrijven hun middelen, personeel en expertise om als één entiteit te opereren en de controle en het eigendom te delen.
Fusies zijn over het algemeen gericht op het bereiken van synergie, waarbij de gecombineerde entiteit krachtiger en efficiënter is dan de afzonderlijke ondernemingen die afzonderlijk opereren. Het stelt de nieuwe entiteit in staat om te profiteren van complementaire sterke punten, zoals het combineren van verschillende technologieën, markten of expertise, wat resulteert in meer efficiëntie en winstgevendheid.
Acquisities (oftewel acquisitions)
Bij overnames daarentegen neemt het ene bedrijf het andere over. In dit scenario koopt een groter bedrijf, bekend als de overnemende partij, een kleiner bedrijf, in het Engels de target genaamd. De overnemende partij verwerft dan de zeggenschap over de overgenomen onderneming door een meerderheidsbelang in haar aandelen te verkrijgen. Dit betekent dat de doelvennootschap ophoudt te bestaan als zelfstandige entiteit en deel gaat uitmaken van de overnemende vennootschap.
Overnames worden vaak gedaan om een concurrentievoordeel te behalen, toegang te krijgen tot nieuwe markten, technologieën of producten, of concurrenten van de markt te elimineren. Het overnemende bedrijf neemt de activa, passiva en activiteiten van het doelbedrijf over.
Belangrijke verschillen tussen een fusie en overname
De belangrijkste onderscheidende factor tussen fusies en overnames ligt in de gelijkheid en werking van de betrokken bedrijven. Fusies worden gezien als een fusie van gelijken, waarbij beide bedrijven overeenkomen om samen te komen, terwijl bij overnames een dominant bedrijf een ondergeschikt bedrijf overneemt.
Samengevat gaat het bij fusies om integratie en wederzijdse groei, het creëren van een nieuwe entiteit, terwijl bij overnames het ene bedrijf het andere opslorpt om zijn eigen activiteiten uit te breiden. Zowel fusies als overnames zijn cruciale tools voor bedrijven die op zoek zijn naar groei en uitbreiding. Of het nu gaat om een fusie of een overname, bedrijven kunnen deze strategieën gebruiken om hun concurrentiepositie op de markt te verbeteren.
Take 5 helpt je verder
Het overnemen van een bedrijf is een ingrijpende gebeurtenis, zowel in de geschiedenis van je onderneming als je persoonlijke ondernemersreis. Laat onze gecertificeerde en ervaren experts je bijstaan om het maximale uit deze deal te halen. Met onze dagelijkse praktijkervaring in bedrijfsovernames en fusies begeleiden we je stap voor stap door het proces, gebaseerd op onze bewezen succesformule.