De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

Ad van Poelje

Ad van Poelje

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Wat zijn vaste activa?

De vaste activa van een bedrijf omvatten de tastbare en duurzame bezittingen van het bedrijf. Dit kunnen zaken zijn zoals gebouwen, machines, voertuigen, gronden en inventaris. De vaste activa vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de waarde van een bedrijf en is dan ook cruciaal voor de bedrijfsvoering.

Ondernemers hebben vaak kennis van de prijs die ze ooit hebben betaald voor deze activa en de huidige boekwaarde van de vaste activa, welke het resultaat is van de afschrijvingen op de oorspronkelijke aankoopprijs. Maar de boekwaarde weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs de werkelijke marktwaarde van deze activa op een bepaald moment.

Waarom is de marktwaarde belangrijk?

De boekwaarde van de vaste activa is gebaseerd op historische kosten en afschrijvingen, en niet op de huidige marktomstandigheden. Dit kan een aanzienlijk verschil betekenen tussen de boekwaarde en de marktwaarde van deze activa.

De marktwaarde van de vaste activa is wat deze activa in de huidige economische omstandigheden waard zouden zijn. Deze waarde kan variëren afhankelijk van factoren zoals de vraag naar vergelijkbare activa, de leeftijd en staat van het activum, en de huidige markttrends. Daardoor kan de huidige marktwaarde zowel hoger als lager zijn dan de boekwaarde.

Om de marktwaarde objectief vast te stellen, is het noodzakelijk om een onafhankelijke deskundige in te schakelen. In de praktijk zullen doorgaans twee deskundigen optreden, één voor de waardering van onroerend goed en één voor de waardering van roerende zaken.

Waarom is dit relevant voor ondernemers die overwegen hun bedrijf te verkopen?

Het begrijpen van de werkelijke marktwaarde van de vaste activa is van groot belang voor ondernemers om verschillende redenen:

  1. Juiste waardering van het bedrijf: bij de verkoop van een bedrijf kan de marktwaarde van de vaste activa een aanzienlijk verschil maken in de totale waardering. Een onderschatting van deze waarde kan leiden tot een lagere verkoopprijs dan gerechtvaardigd is.
  2. Financiële planning: een juiste beoordeling van de marktwaarde van de vaste activa is essentieel voor financiële planning. Het heeft invloed op de balans van het bedrijf en kan gevolgen hebben voor kredietaanvragen en investeringsbeslissingen.
  3. Fiscale overwegingen: bij het bepalen van de fiscale verplichtingen en aftrekposten is de marktwaarde van de vaste activa van groot belang. Het kan van invloed zijn op de berekening van afschrijvingen en kapitaalkosten.
  4. Strategische beslissingen: kennis van de marktwaarde van activa stelt ondernemers in staat om strategische beslissingen te nemen over het behouden, verkopen of upgraden van activa.

Dus, waarmee moet je rekening houden?

De waarde van de vaste activa is een cruciaal maar vaak over het hoofd gezien aspect van bedrijfswaardering. Ondernemers moeten zich bewust zijn van het verschil tussen de boekwaarde en de marktwaarde van hun activa en begrijpen hoe dit van invloed kan zijn op hun zakelijke beslissingen. Een juiste waardering van de vaste activa kan zowel de prijs die wordt betaald voor een bedrijf als de financiële gezondheid van het bedrijf zelf aanzienlijk beïnvloeden. Het is daarom van essentieel belang om dit aspect serieus te nemen wanneer je overweegt om jouw onderneming op termijn te gaan verkopen.

Meer weten over de waarde van de vaste activa of heb je hulp nodig bij de overdracht van je bedrijf? Onze ervaren bedrijfsovername adviseurs zijn je graag van dienst. Je kunt vrijblijvend met ons kennismaken om de mogelijkheden te bespreken.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.