Non-wervingsbeding

Het begrip non-wervingsbeding in zakelijke contracten verwijst naar een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer of tussen twee partijen rondom een bedrijfsovername waarin is vastgelegd dat de werknemer gedurende een bepaalde periode na het beëindigen van zijn dienstverband geen concurrentie mag aangaan met de voormalige werkgever door voor een directe concurrent te werken of een eigen concurrerend bedrijf op te zetten, dit gezien vanuit de werkgever. Dit beding heeft tot doel de belangen van de werkgever te beschermen en te voorkomen dat de werknemer, met zijn opgedane kennis en ervaring, de marktpositie van de voormalige werkgever schaadt.

Het nut van een non-wervingsbeding

Een non-wervingsbeding is een belangrijk instrument voor werkgevers, met name in sectoren waar vertrouwelijke informatie, klantenbestanden en specifieke knowhow van cruciaal belang zijn. Het geeft de werkgever gemoedsrust en verzekert dat voormalige werknemers hun concurrentievoordeel niet direct zullen benutten ten koste van hun voormalige werkgever. Rondom bedrijfsovernames wordt een non-wervingsbeding vaak opgenomen in voorlopige koopovereenkomsten, zodat het de mogelijke koper verboden wordt medewerkers van de verkopende partij te werven wanneer de overname overhoopt niet zou doorgaan.

Wettelijke criteria

In Nederland moeten non-wervingsbedingen redelijk en proportioneel zijn om juridisch afdwingbaar te zijn. Dit betekent dat de beperkingen die aan de werknemer worden opgelegd, niet buitensporig mogen zijn in termen van duur, geografische reikwijdte en de aard van de werkzaamheden die worden beperkt. Het is belangrijk dat de rechterlijke toetsing in overeenstemming is met de Nederlandse wetgeving en de belangen van zowel de werkgever als de werknemer respecteert.

Al met al biedt een non-wervingsbeding werkgevers de mogelijkheid om hun bedrijfsbelangen te beschermen en hun investeringen in werknemers te beschermen. Het stelt werknemers echter ook voor bepaalde uitdagingen bij het zoeken naar nieuwe kansen in de branche na het verlaten van hun huidige werkgever. Het vinden van een evenwicht tussen de belangen van werkgevers en werknemers is van cruciaal belang om eerlijke en effectieve non-wervingsbedingen te creëren.

Advies op maat nodig?

Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een van onze specialisten.