Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

Maikel Brouwer

Maikel Brouwer

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

Delen:

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Dit blog is tot stand gekomen samen met onze partner Caps Nobel Accountants & Belastingadviseurs.

Belastingheffing bij verkoop van een eenmanszaak of VOF

Wanneer je een eenmanszaak of VOF verkoopt, moet je belasting betalen over de verkoopprijs (met aftrek van de boekwaarde van de onderneming). Als je je onderneming bijvoorbeeld verkoopt voor €80.000,- en de boekwaarde is €20.000,-, dan moet je over de boekwinst van €60.000,- inkomstenbelasting betalen volgens het tarief dat geldt in dat jaar. Het maakt niet uit of je contractueel je complete onderneming verkoopt, alleen goodwill of dit anderszins wordt benoemd in de verkoopovereenkomst.

Er zijn echter manieren om de belastingheffing deels te verminderen of uit te stellen naar een later moment. Hieronder noemen we de meest voorkomende mogelijkheden hieromtrent.

Je eenmanszaak of VOF tijdig inbrengen in een BV

Wanneer jouw holding een BV verkoopt, valt dit in beginsel onder de deelnemingsvrijstelling en betaal je geen belasting over de opbrengst, in tegenstelling  tot de verkoop van een VOF of eenmanszaak. Meer informatie hierover is te vinden in een eerder verschenen artikel.

Als je een VOF of eenmanszaak inbrengt in een BV, kun je dit doen zonder belastingheffing (dit wordt geruisloos inbrengen genoemd). Echter, als je de BV binnen drie jaar verkoopt, moet je alsnog de belastingheffing betalen die je eerder “bespaard” hebt.

Je brengt de boekwinst van de onderneming onder bij een verzekeraar

Wanneer je de opbrengst van je eenmanszaak of VOF onderbrengt bij een bank of verzekeraar, bijvoorbeeld door het kopen van een lijfrente, blijft deze boekwinst onbelast. Je kunt dan echter niet onmiddellijk over de opbrengst beschikken en je dient later alsnog (deels) belastingheffing over te betalen over de opbrengst wanneer je dit bankspaarproduct beëindigt. Deze optie is geschikt als je de opbrengst van de verkoop van je onderneming niet direct nodig hebt, maar de inkomsten liever wilt verspreiden over een aantal jaren. Hierdoor profiteer je jaarlijks van een belastingtariefvoordeel, omdat je dan in de lagere belastingschijf valt in plaats van de hogere schijf wanneer je het bedrag in één keer zou ontvangen.

Let op: er geldt een maximum voor het bedrag dat op deze manier afgestort kan worden. Laat je derhalve goed informeren welk maximum voor jou geldt.

Je verkoopt het bedrijf aan een medewerker of aan je kinderen

Wanneer je jouw onderneming verkoopt aan je kinderen kun je hierbij gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling  (BOR-regeling) waardoor je dit fiscaal aantrekkelijk kunt organiseren binnen de regeling rondom de inkomstenbelasting. Dit is echter een vrij uitgebreide regeling, vandaar dat we voor meer informatie hieromtrent graag naar eerdere artikelen verwijzen  die in het verleden op ons blog verschenen.

Net zoals bij de verkoop van de onderneming aan je kinderen zijn er ook mogelijkheden om je onderneming onder fiscaal gunstige voorwaarden te verkopen aan je medewerkers. In dit geval dienen de betreffende medewerkers wel langer dan drie jaar werkzaam te zijn voor jouw onderneming. Hoe de fiscale heffing er in dergelijke situaties uitziet is maatwerk, vandaar dat we hier geen eenduidig voorbeeld voor kunnen geven in dit blog.

Weten waar je aan toe bent? Maak een afspraak

Gezien de impact van een eventuele belastingverplichting bij een bedrijfsovername, is het raadzaam om hiervoor advies in te winnen van een specialist. Deze expert kan op basis van jouw persoonlijke situatie en bedrijfsstructuur de beste structuur van een eventuele overname opstellen. De overnamespecialisten van Take 5 en de fiscalisten van onze partner Caps Nobel zijn je hierbij graag van dienst. Klik hier om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Je horecabedrijf verkopen via een bedrijfsovername-adviseur of een horecamakelaar?

Het moment is daar: je overweegt om je horecabedrijf te verkopen. En als je hulp van een expert wilt inschakelen, kies je dan voor een bedrijfsovername-adviseur of juist voor een horecamakelaar? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide typen experts.

Een intentieverklaring op maat laten opstellen óf snel online genereren?

Op het gebied van bedrijfsovernames speelt de intentieverklaring een cruciale rol, die dient als een belangrijk document om de gemaakte afspraken over een voorgenomen overname vast te leggen. Momenteel zijn er diverse online tools beschikbaar waarmee je een intentieverklaring in een mum van tijd en vrijwel kosteloos zelf kunt genereren. Maar doe je daar verstandig aan?

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.