Hoe een strategische overname rust geeft aan een ondernemer

Delen

Elektrotechnisch bedrijf Switch Elektro is in 2008 opgericht door Adrie Davidse en zijn vrouw Nanda. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een modern, energiek én gepassioneerd elektrotechnisch bedrijf, dat voornamelijk actief is op de verduurzamingsmarkt. Doordat de onderneming in de afgelopen jaren een sterke groei heeft doorgemaakt en daardoor in een ander vaarwater terecht is gekomen én omdat het koppel zich graag wilde focussen op andere zaken hebben zij besloten om het bedrijf verder te laten groeien het te willen verkopen aan een strategische koper.

Adrie en Nanda realiseerde in de afgelopen jaren samen met hun medewerkers een substantiële groei van hun onderneming en vestigde daarmee een mooie marktpositie met veel potentie in het werkgebied van het bedrijf, zijnde Zuidwest Nederland. Als specialist op het gebied van verduurzaming helpt Switch Elektro particulieren en zakelijke klanten naar duurzame energie. De 20 installatiemonteurs en elektriciens van Switch Elektro werken dagelijks aan het duurzamer maken van de energievoorziening van de particuliere en zakelijke klanten van de onderneming.

Play Video

De afgelopen jaren hebben Adrie en Nanda veel tijd en energie gestoken in het realiseren van hun ambities en hebben ze voor hun onderneming veelbelovende marktkansen gecreëerd. Na goed te hebben nagedacht, hebben de ondernemers besloten dat het noodzakelijk is voor de onderneming om zich aan te sluiten bij een grote strategische speler die het bedrijf verder de toekomst in kan brengen en om de verdere groeiambities waar te kunnen maken. Omdat Adrie en Nanda zelf geen opvolging hadden, hebben ze besloten om dit middels een verkoop te realiseren. Zo kunnen Adrie en Nanda zich focussen op de toekomstige groei van de onderneming en worden ze op de achtergrond in allerlei zaken gefaciliteerd.

Om deze strategische partner en overnamekandidaat te vinden, hebben de ondernemers Take 5 ingeschakeld. Take 5 heeft Adrie en Nanda uitgebreid ondersteund tijdens het hele proces rondom de verkoop van hun bedrijf. De eerste fase begon met het uitvoeren van een indicatieve waardebepaling, het beoordelen van de haalbaarheid en het actief zoeken naar potentiële kopers en om te bepalen welke partij het beste de match is om samen de beoogde groei waar te maken.  Tijdens deze eerste fase kregen de ondernemers inzicht in de potentiële waarde van hun bedrijf en werd duidelijk dat er veel interesse was in de onderneming.

Take 5

Aangemoedigd door de positieve vooruitzichten en de grote belangstelling van de markt, was het ondernemerspaar overtuigd van het feit dat dit de juiste stap was voor dat moment. Het doel was ook om een nieuwe rol voor Adrie en Nanda binnen het bedrijf te identificeren, waarbij de overkoepelende taken tot een minimum werd beperkt door deze over te dragen aan de nieuwe eigenaar en strategische partner. Dit vermindert niet alleen de werkdruk, maar stelt Adrie en Nanda ook in staat zich te concentreren op hun favoriete werkzaamheden binnen het bedrijf.

Hoewel tal van partijen interesse toonden, was de Kemkens Groep de meest geschikte strategische overnamekandidaat. Deze keuze sloot perfect aan bij de wensen van de ondernemers en zorgde niet alleen voor een succesvolle verkoop, maar integreerde ook naadloos hun inhoudelijke voorkeuren.

Per 1 januari 2024 is de overname afgerond en gaan Adrie en Nanda over naar hun nieuwe rol. Switch Elektro blijft onder eigen naam actief, terwijl de overheadactiviteiten worden ondergebracht bij de Kemkens. Deze transitie brengt aanzienlijke schaalvoordelen met zich mee, waardoor de marktpositie van Switch Elektro nog verder wordt versterkt.

Take 5
Een bedrijfsovername is zo’n specifiek proces en daar heb je eigenlijk zo weinig ervaring mee als ondernemer. Daar heb je gewoon echt een partij bij nodig die daar kennis van heeft en iets meer op afstand staat. In dit proces hebben wij deze bij Take 5 gevonden en dat zou ik andere ondernemers zeker aanraden.
Adrie Davidse

Adrie Davidse

Switch Elektro

Maikel Brouwer
Managing Partner

Disclaimer

Aansprakelijkheidsbeperking De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Onverkoopbare onderneming: voorraad liquidatie

In het steeds veranderende landschap van het bedrijfsleven bevinden bedrijven zich af en toe in uitdagende situaties waarin hun producten schijnbaar onverkoopbaar worden via traditionele kanalen. Wanneer u met een dergelijke hachelijke situatie wordt geconfronteerd, kan het verkennen van alternatieve manieren om activa te liquideren, zoals het online verkopen van de volledige inventaris of via gespecialiseerde veilingwebsites zoals ‘Troostwijk’, een haalbare oplossing zijn.

De intentieverklaring bij bedrijfsovernames

In het dynamische landschap van fusies en overnames speelt de intentieverklaring een cruciale rol bij het vormgeven van het traject van bedrijfsovernames. Dit document dient als een formele aankondiging die de belangrijkste voorwaarden van een voorgestelde transactie schetst en de weg vrijmaakt voor onderhandelingen en due diligence.

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?