Een bedrijfsovername als tool voor internationale handel

Johan van den Berg

Johan van den Berg

Johan heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van bedrijfswaarderingen en is gecertificeerd business valuator. Daarnaast begeleidt Johan binnen Take 5 de financieringstrajecten rondom bedrijfsovernames.

Delen:

Het ontwikkelen van buitenlandse handel is van groot belang voor een bedrijf. Een grotere afzetmarkt brengt namelijk vaak meerdere voordelen voor een onderneming. Deze benefits betreffen zowel de omzetzijde, als het gebied van kostenverlagingen. Denk hierbij aan nieuwe klanten, een grotere omloopsnelheid van de voorraad of verlaagde productiekosten per eenheid product. Een bedrijfsovername (internationaal) kan hierin veel kansen beiden.

Is een bedrijf wel voorbereid op een bedrijfsovername met een focus op internationaal?

Veel ondernemers, die op termijn hun bedrijf willen verkopen, vragen ons om advies. Wij onderzoeken dan altijd of bedrijven eigenlijk wel verkoopklaar zijn. Bedrijven met een bloeiende internationale handelsportefeuille hebben doorgaans een grotere aantrekkelijkheid voor kopers.

Dit hangt onder meer samen met het verdelen van je risico over meerdere markten. Ook heb je als ondernemer aangetoond dat je in staat bent om je eigen speelveld te vergroten. In vrijwel alle gevallen ligt hier veel zakelijke “effort” aan ten grondslag. Dit zegt wat over de kwaliteit van de ondernemer en de onderneming.

Buitenlandse groei realiseren

De buitenlandse groei kan op vele manieren worden gerealiseerd. Samenwerken met een lokale handelspartner kan leiden tot het ontwikkelen van een handelspositie, zonder overdreven grote risico’s. Wel zullen deze partners eerst gezocht, geselecteerd en begeleid dienen te worden.

Een andere, meer risicovolle mogelijkheid is het opzetten van een eigen vestiging. Dit betekent echter wel dat er vanaf de spreekwoordelijke dag 1 overheadkosten zullen zijn, terwijl daar aanvankelijk niet of nauwelijks omzet tegenover zal staan.

Bedrijfsovername van een bestaand internationaal bedrijf

Een derde mogelijkheid is om een bestaande partij in de markt over te nemen. Dit bedrijf moet in lijn liggen met de commerciële doelstellingen van het eigen bedrijf. Denk aan het bedienen van identieke verkoopkanalen of het aanbieden van aanverwante producten. Vaak zie je dat het zittende management wordt meegenomen bij de overname. Dit zorgt ervoor dat de markt met bekende gezichten zaken kan blijven doen en draagt bij aan de continuïteit. Het zorgt ervoor dat risico’s worden beperkt.

Voor alle ins en outs bij internationale overnames is het goed om te weten dat Take 5 u kan begeleiden op juridisch en praktisch vlak. Meerdere experts zijn gespecialiseerd in internationale overnametrajecten. We werken met sterke netwerken in diverse sectoren en kennen de weg om snel en efficiënt tot zaken te komen in het buitenland. Daarnaast is Take 5 aangesloten bij Transeo, een verbond van bedrijfsovernamespecialisten in diverse Europese landen.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.