Waardebepalingsmethode

De waarde van een bedrijf kan op meerdere manieren worden bepaald. Dit noem je waardebepalingsmethoden. In dit artikel leggen we je de verschillende mogelijkheden waarop een waardebepaling kan plaatsvinden.  Welke manier van waardebepaling het meest geschikt is, hangt van het type bedrijf en de markt waarin het bedrijf opereert.

Een waardebepalingsmethode wordt ook wel waarderingsmethode van de aandelen genoemd.

Waardebepalingsmethoden voor bedrijven

De waarde van een onderneming kan heden ten dage bepaalt worden op een van de volgende manieren:

De juiste manier kiezen uit alle waardebepalingsmethoden

Elk bedrijf is op een andere manier georganiseerd, zowel in praktisch opzicht maar ook op financieel gebied. Sommige ondernemingen hebben een erg grote voorraad. Het werkkapitaal zit dan in de voorraad en staat in dergelijke situaties dan meestal niet op de bankrekening. In zo’n situatie is een andere waardebepalingsmethode passend dan voor een dienstverlenend consultancybedrijf zonder voorraden, maar waarbij wel de maandelijkse loonkosten veel hoger zijn omdat de verkoop van goederen bijdraagt aan de omzet, maar juist de uren van de medewerkers. Omdat verschillende waardebepalingsmethoden en grote impact kunnen hebben op de daadwerkelijke uitkomst van de waardering en daardoor dus grote gevolgen hebben voor een eventuele beslissing rondom bedrijfsovernames is het kiezen van de juiste waardebepalingsmethode werk voor specialisten.

Automatische berekentools op basis van discounted cash flow

Er zijn diverse automatische tools beschikbaar waarmee je op basis van enkele cijfers tot een waardebepaling van een onderneming kunt komen. Deze tools gebruiken vaak alleen de discounts cash flow methode en zijn daarmee dus niet geschikt voor elk type onderneming of elke sector.

Een bedrijf verkopen is specialistenwerk en wanneer je bedrijf een bepaalde waarde heeft, betekent niet dat je deze waarde ook kunt verkrijgen bij een eventuele verkoop. De specialisten van Take 5 helpen je bij het verkopen van je bedrijf en het maximale te halen uit de bedrijfsovername.

Advies op maat nodig?

Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een van onze specialisten.