Toekomstbestendigheid bedrijf

Als ondernemer moet je altijd denken aan de toekomstbestendigheid van je bedrijf, je wilt namelijk dat je bedrijf ook over een jaar nog bestaansrecht heeft en je moet ook nadenken over je bestaansrecht in de komende 5 jaar en 10 jaar. Misschien is het nodig om nog verder te kijken. Het nadenken over de mate waarin je bedrijf relevant is én blijft en bestaansrecht heeft in de toekomst, wordt de toekomstbestendigheid van je bedrijf genoemd. Zeker rondom een bedrijfsovername is de toekomstbestendigheid van je bedrijf van essentieel belang. Doorgaans zullen mogelijke kopers namelijk alleen interesse hebben in bedrijven die toekomstbestendig zijn en waarmee ze de gedane overname investering minimaal kunnen terugverdienen.

Beleidswijzigingen met betrekking tot de toekomstbestendigheid van je bedrijf

Mogelijk zul je na het maken van een analyse wijzigingen op korte termijn, middellange termijn of lange termijn moeten doorvoeren in je bedrijfsvoering of bedrijf, om je onderneming toekomstbestendig te houden.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld uit de praktijk:

“Denk aan een videotheek, een bedrijfsconcept wat in de jaren 80 en 90 zeer populair was. Een videotheek verhuurde vanaf een fysieke locatie beelddragers zoals videobanden, CD’s en DVD’s aan klanten die ze thuis konden afspelen. Een bekende landelijke formule videotheken was Videoland. Toen de populariteit voor het huren van beelddragers afnam, ontwikkelde Videoland de mogelijkheid om bij automaten in bijvorobeeld benzinestations DVD’s te huren, zodat het bedrijf met minimale kosten rendabel kon blijven. Later verkochten de eigenaars van Videoland de populaire handelsnaam aan RTL, wat er een video-on-demand streamingsdienst van maakte.

Bij bedrijfsovernames is het van essentieel belang dat je bedrijf toekomstbestendig is. Een overnamekandidaat doet namelijk een investering welke alleen op middellange of lange termijn kan worden terugverdiend en wil daarvoor in ruil de garantie dat het bedrijf ook in de toekomst voldoende rendement op kan leveren.

Heb je hulp nodig bij het toekomstbestendig maken van je bedrijf? Onze gecertificeerde bedrijfsovernameadviseurs helpen je graag.

Advies op maat nodig?

Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een van onze specialisten.