Overnameproces

Wanneer je je bedrijf gaat verkopen of een bedrijf gaat aankopen krijg je te maken met meerdere belangrijke stappen. Per overname zullen de stappen verschillen of van inhoud wisselen, maar grofweg kan het overnameproces worden opgedeeld op een generieke manier.

Een standaard omschrijving van het proces wanneer je je bedrijf wilt verkopen, vind je hier.

Een standaard omschrijving van het proces wanneer je een bedrijf wilt aankopen of overnemen, vind je hier.

Grofweg ziet een overnameproces er als volgt uit

Voorbereidingsfase

Tijdens de voorbereidingsfase van het overnameproces bepaal je samen met jouw adviseur welk doel je wilt bereiken met de bedrijfsovername en bekijk je welke stappen en processen benodigd zijn om het gewenste doel te bereiken. Wanneer je een bedrijf gaat overnemen stel je bijvoorbeeld een lijst met vereisten op waaraan het over te nemen bedrijf moet voldoen, terwijl je bijvoorbeeld wanneer je jouw bedrijf wilt verkopen, je analyseert er of vanuit de markt voldoende vraag een soortgelijke onderneming als die van jou bestaat. 

Uitwerkfase

In het overnameproces moeten een aantal zaken worden uitgewerkt, zodat geïnteresseerden geïnformeerd kunnen worden over de kenmerken van een onderneming en de aspecten van de bedrijfsovername. Tijdens de uitwerkfase stel je de documenten die hiervoor benodigd zijn – denk aan een informatiememorandum (soms ook wel verkoopmemorandum genoemd) of een waardebepaling (zodat je tot een vraagprijs kunt komen).

Binnen de overnamebegeleiding van Take 5 is dit ook het moment dat we onze actieve search opzetten om concreet op zoek te gaan naar mogelijke geïnteresseerden. 

Onderhandelingsfase

Wanneer er tijdens het overnameproces geïnteresseerden of mogelijke kopers gevonden zijn, is het zaak al deze partijen te spreken om eventuele vragen te beantwoorden en de verdere aspecten rondom de bedrijfsovername te bespreken. Dit is vaak ook het moment waarop geïnteresseerden een rondleiding verwachten door het bedrijf of iets tastbaars van de onderneming willen bekijken. Doorgaans volgt er na deze besprekingen een bod waarover vaak verder onderhandelt wordt om tot de definitieve voorwaarden rondom de bedrijfsovername te komen.

Realisatiefase

Tijdens de realisatiefase van het overnametraject zal er doorgaans een boekenonderzoek of due diligence plaatsvinden, waarbij je de wederpartij in de gelegenheid stelt om alle eerder toegezegde zaken rondom de overname te controleren. Na de due diligence zal er een overnamecontact worden opgesteld om de overname definitief te maken.

Advies op maat nodig?

Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een van onze specialisten.