LOI

Wanneer er een geschikte overnamekandidaat is gevonden en de verkopende en kopende partij overeenstemming hebben bereikt over de verkoopprijs en overige voorwaarden rondom de verkoop wordt een LOI opgesteld. Dit is een afkorting voor de Engelstalige term Letter of intent. Soms wordt hier ook de term voorlopige koopovereenkomst voor gebruikt.

Wanneer sluit je een LOI?

Nadat geïnteresseerden partijen alle informatie hebben ontvangen over een onderneming geven zij vaak aan of er daadwerkelijke interesse is om een onderneming over te nemen. Normaal gesproken starten hierna de onderhandelingen en worden de onderhandeling afgesloten met een termsheet, een korte opsomming van alle zaken die tijdens de onderhandelingen zijn besproken. Denk aan de overnamesom, doorlooptijd van het proces, eventueel voorbehoud van het verkrijgen van financiering en de rol van de ondernemer na de overnametransactie. Wanneer alle zaken op de termsheet akkoord zijn, wordt de termsheet doorgaans omgezet in een LOI.

De rol van de LOI tijdens de due diligence

Nadat het contract is getekend, start doorgaans het due diligence proces. Zo kan er tijdens het boekenonderzoek gerefereerd worden naar hetgeen wat in de overeenkomst werd afgesproken en kunnen eventuele gevonden onregelmatigheden getoetst worden met de voorwaarden die eerder werden afgesproken.

Wat staat er doorgaans in?

In het document worden doorgaans alle elementaire afspraken rondom de overname vastgelegd. Denk aan de koopprijs, wijze en termijn waarop de koopprijs betaalt wordt, hoe de overdracht eruit ziet en afspraken betreffende eventuele garanties.

Definitieve koopovereenkomst

Indien er tijdens het boekenonderzoek geen onregelmatigheden worden gevonden en de afgesproken ontbindende voorwaarden niet in werking treden, is de bedrijfsovername definitief en kan de LOI worden omgezet in een definitieve koopovereenkomst. Indien er tijdens de due diligence wel onregelmatigheden worden aangetrokken, staat in de LOI benoemd hoe daarmee omgegaan moet worden. Zo zullen kleine onregelmatigheden doorgaans niet het afbreken van de transactie tot gevolg hebben, terwijl dat bij grote onregelmatigheden wel het geval kan zijn.

Advies op maat nodig?

Plan een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met een van onze specialisten.

Aansprakelijkheidsbeperking

De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.