Van volledige zelfstandige ICT-onderneming naar onderdeel van een investeringsgroep om de organisatie te versterken

Take 5 is gespecialiseerd in bedrijfsovernames van ICT bedrijven

Delen:

PerfectWare is dé flexibele en servicegerichte ICT-dienstverlener voor het MKB uit de regio Eindhoven. Door het ontzorgen van de complete ICT van haar klanten is PerfectWare als het ware een ICT’er op afstand. Door deze dienstverlening kunnen de klanten van PerfectWare zich richten op het ondernemerschap, terwijl PerfectWare het aanspreekpunt is voor alle ICT gerelateerde zaken. PerfectWare levert hierbij zowel de hardware en de software, als de support en back-ups van alle belangrijke data. PerfectWare is in 2002 opgericht door Peter van der Wekken.

De eerste stap naar een - gedeeltelijke - verkoop

Peter begrijpt de risico’s van zijn onderneming. Als kleine ICT dienstverlener kan hij erg servicegericht zijn, maar is de organisatie ook enigszins kwetsbaar. Door de grote toestroom aan nieuwe klanten of uitbreiding in het aantal eindgebruikers, maar met een organisatie die relatief gelijk blijft van grootte, is het lastig om de dienstverlening op een kwalitatieve manier te kunnen blijven leveren. Omdat Peter op termijn ook graag meer vrijheid wenste, liep hij al langer rond met het idee om zijn onderneming mogelijk – eventueel deels – te verkopen. Hij twijfelde alleen over het juiste moment om deze stap te zetten.

GGD Investments

Binnen het klantenbestand belevert PerfectWare een groot aantal ondernemingen, welke deels onderdeel zijn van GGD Investments. Via deze weg heeft GGD Investments meerdere malen aangegeven geïnteresseerd te zijn in een mogelijke participatie in PerfectWare. “Maar goed, dat is nogal een stap na 20 jaar volledige zelfstandigheid als onderneming. En waar begin je dan?” zegt Peter.

Hoe Take 5 de verkoop heeft begeleid

Take 5 heeft Peter geholpen bij het bekijken van een mogelijke verkoopwaarde van PerfectWare en de daarbij behorend arrangement, de onderhandelingen en vervolgens de garanties na de transactie. Deze begeleiding is geleverd door Henk de Jong en Maikel Brouwer. Binnen de transactie hebben alle bestaande afspraken tussen klanten, leveranciers, PerfectWare en haar medewerkers voorop gestaan, zodat het gedachtegoed van Peter ook binnen GGD Investments blijft voortbestaan. Ook blijft Peter werkzaam voor PerfectWare na de participatie en heeft hierbij de dagelijkse leiding.

“Take 5 heeft mij geholpen rondom het complete proces van de participatie en hoe alles er na de participatie uit kan gaan zien. Omdat ik nog binnen mijn bedrijf blijf werken na de participatie, was het des te belangrijk dat alle meningen en partijen bij elkaar gebracht worden. Hier heeft met name Henk erg goed bij geholpen. Discussies werden regelmatig bij mij weggehouden. Dit kon omdat Henk en ik vooraf afgebakend hadden wat wel en niet wenselijk was rondom de transactie. Hierdoor was er vertrouwen dat de zaken de goede kant op gingen, terwijl ik me kon focussen op mijn normale werkzaamheden. Bedrijfsovernames zijn echt specialistenwerk is gebleken, dit had ik nooit zelf helemaal kunnen afwikkelen”.
Peter van der Wekken

Peter van der Wekken

Perfectware

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.

10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.