Je bedrijf verkopen tijdens de coronapandemie

Take 5 is gespecialiseerd in bedrijfsovernames van tandheelkundige laboratoria

Delen:

Hans Perre is in 1991 zijn groothandel Dental & Cosmetic Care gestart, een groothandel in kwaliteitsproducten gespecialiseerd in het beleveren van tandartspraktijken, mondhygiënisten, orthodontisten en dergelijke. Men levert producten voor mondhygiëne, zoals polijstmiddelen en tandpasta’s in combinatie met beschermingsmiddelen, waardoor zij een praktijk voor mondzorg volledig kunnen beleveren. Alle producten die Hans verkoopt zijn van hoge kwaliteit én bovendien zelf gecontroleerd en getest. Door het leveren van kwaliteit en persoonlijke service, gecombineerd met het complete assortiment is Dental & Cosmetic Care uit kunnen groeien tot een onderneming van respectabele grootte.

Hans’ zijn onderneming floreerde, maar besloot toch om te verkopen

Hans heeft er tijdens de wereldwijde coronapandemie voor gekozen om zijn onderneming te gaan verkopen. Ondanks dat zijn onderneming tijdens deze wereldwijde crisis floreerde door het leveren van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondmaskers, heeft Hans de beslissing gemaakt zijn onderneming te gaan verkopen door zijn leeftijd en de wens om zijn leven op korte termijn anders te gaan invullen.

Hoe overheidsmaatregelen voor extra uitdagingen zorgde

“Tijdens het verkooptraject schommelde de omzet en de bijbehorende winstgevendheid sterk, doordat de vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen eigenlijk gelijk steeg (en daalde) met de overheidsmaatregelen tijdens de coronapandemie. Dit maakt het erg uitdagend om geïnteresseerden steeds van juiste én actuele informatie te voorzien en bovendien te onderhandelen over de juiste prijs.” Zegt Johan van den Berg, overnamespecialist bij Take 5.

“Als overmaat van ramp heeft Hans gedurende het verkooptraject zelf ook corona gekregen, in een vrij ernstige vorm” aldus Johan. “Hierdoor kwam er veel druk op de schouders van Lyckelina, de vrouw van Hans. Zij moest gedurende de afwezigheid van Hans het complete bedrijf runnen én daarbij de resultaten op niveau houden, dat was immers cruciaal voor een goede verkoop. Dit heeft veel druk gegeven, maar uiteindelijk is het toch gelukt de onderneming voor een juiste prijs te vervreemden. Dit maakte het presenteren van constante rendementen nóg lastiger. Gelukkig was Hans op het moment van vervreemding ook weer grotendeels genezen van corona, waardoor hij zelf voor de overdracht kon zorgen én bovendien ook kon gaan genieten van de succesvolle verkoop. Dit gun ik Hans en Lyckelina echt na deze zware periode.” Zegt Johan.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.

10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.