Hoe een innovatief fietsonderdeel dankzij Take 5 gefinancierd én verkocht werd

Take 5 heeft een Nederlandse ondernemer, gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van innovatieve onderdelen voor sportieve fietsen bijgestaan in meerdere overname- en financieringstrajecten gedurende het bestaan van zijn onderneming. Deze trajecten zijn geleid door adviseur Johan van den Berg van Take 5.

Gezien de vertrouwelijkheid van dit dossier en het innovatieve karakter van de onderneming, is deze case geanonimiseerd op verzoek van onze klant, maar wel gebaseerd op het werkelijke verloop van het traject.

Take 5 heeft een Nederlandse ondernemer, gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van innovatieve onderdelen voor sportieve fietsen bijgestaan in meerdere overname- en financieringstrajecten gedurende het bestaan van zijn onderneming. Deze trajecten zijn geleid door adviseurs Johan van den Berg en Maikel Brouwer van Take 5.

De samenwerking begon enkele jaren geleden toen Take 5 benaderd werd door een bevlogen ondernemer die zojuist zijn bedrijf had verkocht en op zoek was naar een gerelateerd bedrijf om aan te kopen, als het ware als angel investor. Deels om zijn kennis in de ontwikkeling van fietsonderdelen tot recht te laten komen en hiermee nieuwe ondernemers bij te staan die écht iets innovatiefs ontwikkelen maar ook deels om zijn vermogen te kunnen laten renderen.

Op basis van deze zoekopdracht heeft Take 5 via haar unieke formule enkele mogelijke ondernemingen in kaart gebracht en heeft uiteindelijke investering tot stand kunnen brengen. Gedurende het eerste jaar na de bedrijfsovername kwam de ondernemer tot de conclusie dat het product wat ontwikkeld werd, dusdanig innovatief was dat aanvullend kapitaal noodzakelijk was. Er was inmiddels een prototype beschikbaar wat in een van de laatste testfasen zat, maar er was nog aanvullend kapitaal nodig om enkele wijzigingen aan te brengen alvorens het product op de markt gebracht kon worden. Take 5 heeft met haar unieke propositie voor groei- en overnamefinancieringen de ondernemer geholpen aan een overbruggingskrediet van 500.000,- euro.

Met behulp van dit verkregen overbruggingskrediet heeft de producent het product eindelijk op de markt kunnen brengen in voorverkoop. Door het innovatieve karakter van het product duurde het namelijk langer dan verwacht voordat het prototype in product kon gaan, terwijl men tegen een extreem concrete vraag van topsporters aanliep. Om aan deze vraag te voldoen heeft de producent een gelimiteerde oplage in voorverkoop geplaatst.

Gedurende dit voorverkoopproces heeft Take 5 van een andere concurrerende producent de zoekvraag gekregen om vergelijkbare ondernemingen over te nemen. Wat er toe heeft geleid dat Take 5 de innovatieve producent aan deze partij heeft gekoppeld en het overnameproces (in de vorm van een joint-venture) heeft begeleid. Om de innovatieve producent meer verkoopbaar te maken, heeft Take 5 geadviseerd de productie van het product op te zetten in Nederland en dan wel in een regio waar op dat moment een hoge werkeloosheid was. Hierdoor heeft de producent gedurende dit proces een aanvullende investering kunnen verkrijgen vanuit een regionale investeringsmaatschappij die zich als doel stelt om meer bedrijven naar een bepaalde regio te trekken en hierdoor aanvullende regionale werkgelegenheid te kunnen creëren.