WHOA: een wet voor bedrijven die in schulden verkeren.

WHOA is een nieuwe regeling die sinds 1 januari 2021 is opgenomen in de wet. Deze wet houdt in dat schuldenaren hun schulden kunnen zuiveren door middel van het aanbieden van een stiekem akkoord aan de schuldeiser. Het bijzondere van deze regeling is dat het akkoord van de WHOA door een rechter wordt versterkt en ook kan de rechter de schuldeiser binden die niet akkoord gaan met de instemming. Daarom wordt dit akkoord ook wel een akkoord onder dwang genoemd.

Waarom WHOA?

Waarom bedrijven de WHOA gebruiken is, omdat deze bedrijven in zwaar weer zitten. Deze bedrijven hebben schulden en dreigen faillissement te gaan. Bij deze bedrijven zijn de schulden niet meer in evenwicht met de omvang, tevens gaan de lasten drukken op het bedrijf tot dat het bedrijf in financiële problemen komt. Ondernemingen gaan dan zoeken naar uitwegen om van deze schulden af te komen. Hierbij doen ze een voorstel aan alle schuldeisers om een gedeelte van de openstaande vordering te betalen, omdat ze dan in ieder geval niet failliet gaan. Echter kan het ook zo zijn dat de schuldeisers niet willen meewerken aan dat voorstel, waardoor dit voorstel van tafel wordt geveegd. Hierdoor heeft de overheid besloten om dit op een rechtmatige manier anders te willen afhandelen en heeft dit dus vastgesteld in de WHOA.

Dit WHOA akkoord moet wel eerst worden goedgekeurd door de rechter voordat het mag worden uitgevoerd. Als het akkoord is goedgekeurd door de rechter betekent dit dat alle crediteuren bindend zijn aan dit akkoord. Maar dan moet er wel sprake zijn van een duidelijke schuld voor de onderneming om het WHOA toe te passen.

Wanneer is er sprake van WHOA?

Om WHOA toe te kunnen passen moet de onderneming in kwestie in slechte financiële staat verkeren. Indien het voor dit bedrijf niet van toepassing is geldt de WHOA niet. Ook moet er sprake zijn of het bedrijf nog wel levensvatbaar kan worden geschat. Daarnaast is het zo dat de schuldeisers bij faillissement niet meer mogen ontvangen dan hun openstaande vordering na het toepassen van het WHOA. Hierbij is een onderzoek nodig om te kijken of de onderneming met een lagere schuldenlast wel voldoende resultaat kan bieden om aan de lasten te kunnen voldoen en wat er betaald moet worden aan de schuldeisers. Bij dit onderzoek is herstructureren van groot belang om tot een plan te komen. Dit plan wordt vaak opgesteld door een specialist op dit gebied.

Hoe kun je WHOA het beste uitvoeren?

Je kunt deze WHOA op 2 manieren uitvoeren. De eerste manier is om als ondernemer een WHOA traject te starten. De tweede manier is dat een schuldeiser, aandeelhouder of iemand van het personeel een aanvraag doet aan de rechtbank om een herstructureringsspecialist te krijgen om zo het WHOA akkoord te kunnen opstellen.

  • De WHOA is bedoeld om de lasten en de schulden van de onderneming te verlagen.
  • Om contracten te beëindigen of de contracten worden gewijzigd.
  • De WHOA biedt geen oplossing als het probleem in de actieve sferen ligt.

Ook komen er een aantal zaken kijken bij het WHOA voorstel. Deze zaken moeten aanbod komen. Als deze zaken niet aanbod komen kan het voorstel worden afgewezen door de rechtbank.

De zaken die aanbod moeten komen in dit voorstel zijn:
  • Het in kaart brengen waarom de onderneming zich niet meer aan hun verplichtingen kunt voldoen.
  • Hoe ze er in de toekomst wel aan deze verplichtingen kunnen houden/voldoen.
  • Daarnaast moet er een klassenindeling worden gemaakt over de schuldeisers en aandeelhouders in welke positie ze zich verkeren. Hierover moet de rechter en de schuldeisers/aandeelhouders een akkoord geven.
  • En moet er een reorganisatiewaarde en een faillissement waarde worden opgesteld. Hierbij moet het verschil tussen de reorganisatiewaarde en de faillissement waarde zo hoog zijn dat aandeelhouders en crediteuren nog wel potentie zien in de onderneming, waardoor hun sneller worden geprikkeld tot medewerking en om de kosten van de reorganisatie te rechtvaardigen.
  • En tot slot start op tijd met de WHOA procedure.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Maak kennis met ons

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Denk je eraan om je bedrijf te verkopen of wil je juist een onderneming overnemen? Neem contact met ons op of maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

    Maak direct een afspraak