Wat is goodwill en het nut ervan?

Kevin Franken

Kevin Franken

Delen:

Als ondernemer heb je het woord vast vaak gehoord, “goodwill”, maar wat betekent het nou precies en waarvoor is dit belangrijk? Dit is de onzichtbare meerwaarde van het bedrijf, denk aan een lokaal sterke naam of goede reputatie. Wanneer je je onderneming verkoopt wil je als ondernemer voor deze belangrijke onderdelen van je bedrijf immers ook naar waarde betaald worden, maar hoe verbind je een bedrag aan dergelijke ontastbaarheden?

Goodwill voor de onderneming of persoonlijk voor de ondernemer?

Er bestaan twee soorten goodwill. De eerste variant is de ondernemingsgoodwill. Dit is goodwill die de onderneming draagt en uniek maakt. Dit kan door een speciale receptuur, vernieuwde technologie, een vlekkeloze organisatie van de onderneming of een goede vestigingslocatie. Door deze bijzondere zaken binnen het bedrijf maakt de onderneming geleidelijk meer winst en wordt sterker in waar zij voor staat.

Ook is er sprake van persoonlijke goodwill welke de ondernemer zelf heeft gecreëerd. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat een pedicure een altijd hele leuke gesprekken heeft met de klanten of een kapper die van elk kapsel iets unieks maakt.

Goodwill in relatie tot waarde

Bij de waardebepaling van het bedrijf heeft enkel ondernemingsgoodwill effect op de bepaling van de waarde. De waarde kan hiertoe oplopen doordat de naam, producten, eventuele intellectuele eigendommen of rechten en speciale recepturen mee gaan met de overname, omdat ze onlosmakelijk deel uitmaken van de onderneming. Een voorbeeld dat hier van toepassing is, is dat je een bakkerij verkoopt aan een nieuwe eigenaar. Deze opvolger wil op dezelfde weg verder gaan met het speciale brood, dus daar moet hij voor betalen. Bij persoonlijke goodwill is dit niet het geval, het is immers nog maar de vraag of de koper van het bedrijf dezelfde kwaliteiten bezit als die jij hebt. Dit heeft dus geen gevolgen voor de prijs.

Betalingsafspraken

Deze waarde biedt niet altijd de uitkomst die je verwacht. Als je er dan met de koper niet uitkomt over de de hoogte van het bedrag, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een earn-out regeling. De koper betaalt een deel van de goodwill meteen bij de overdracht en wanneer zij later door de inzet van de goodwill alsnog goede resultaten blijft behalen, krijgt de verkopende partij nog extra betaling over het niet afgerekende deel van de goodwill.

Los waarderen

Binnen de waardebepaling van de meeste ondernemingen, maakt de goodwill deel uit van de totale waarde van de onderneming, omdat de “goodwill” immers benodigd is om de onderneming te kunnen voeren en het resultaat te kunnen behalen. Daartoe wordt de goodwill doorgaans niet los gewaardeerd, maar meegenomen in de complete waardebepaling van de onderneming.

Wil je de waarde van je bedrijf laten bepalen?

Met behulp van onze unieke indicatieve waardebepaling laat je onderzoeken wat de mogelijke opbrengst kan zijn als je jouw bedrijf zou verkopen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.

10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.