Wat is een business valuator en waarom is dat zo belangrijk?

Wanneer je de waarde van een onderneming wilt bepalen, loop je vaak tegen allerlei ingewikkelde methoden en verschillende scenario’s aan. Door een business valuator in te schakelen kom je tot een goed overzicht over de waarde van een onderneming. De waardebepaling van deze adviseur kan voor bedrijven verschillende mogelijkheden bieden.

Wat is een business valuator?

Een business valuator is een specialist in het bepalen van de waarde van een (deel van) een onderneming. Iedereen die de titel business valuator voert, moet daarvoor een speciale opleiding hebben gevolgd. Hierdoor ben je gegarandeerd van een zorgvuldige, betrouwbare en transparante waardebepaling van je bedrijf. De waardebepalingen van bedrijven door business valuators kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Dit kan zowel in het geval van een bedrijfsovername zijn, maar bijvoorbeeld ook in het geval van een zakelijk- of juridisch conflict, echtscheiding, erfenis of faillissement.

Wat doet een business valuator?

Een business valuator voert een waardebepaling uit voor een bedrijf. Bij een waardebepaling van een business valuator vormt de economische waarde het uitgangspunt, niet de boekwaarde. Dit is zo omdat de netto geldstromen en de samenhangende ondernemersrisico’s bepalend zijn voor de waarde van het bedrijf. Business valuators hanteren een waarderingsmodel dat op het bovengenoemde is gebaseerd. Op basis van de cashflow, SWOT-analyses en het risicoprofiel wordt de waarde van de onderneming berekend.

Een business valuator is belangrijk voor een onderneming. Door de business valuator worden de bedrijven op waarde bekeken en dit kan de ondernemer helpen om bepaalde financiële verbeterpunten te formuleren om de waarde te kunnen vergroten. Ook is een professionele waardebepaling nuttig wanneer je als ondernemer overweegt om je onderneming te verkopen.

Jouw bedrijf verkopen? Laat een waardebepaling doen

Heb je een indicatieve, fiscale of definitieve waardebepaling van je bedrijf nodig? Onze ervaren business valuators en overnamespecialisten met fiscale kennis helpen je ook graag. Tijdens onze verkoop begeleidingstrajecten berekenen we het altijd voor je.

 

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.