Wat is een business valuator en waarom is dat zo belangrijk?

Ad van Poelje

Ad van Poelje

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Wanneer je de waarde van een onderneming wilt bepalen, loop je vaak tegen allerlei ingewikkelde methoden en verschillende scenario’s aan. Door een business valuator in te schakelen kom je tot een goed overzicht over de waarde van een onderneming. De waardebepaling van deze adviseur kan voor bedrijven verschillende mogelijkheden bieden.

Wat is een business valuator?

Een business valuator is een specialist in het bepalen van de waarde van een (deel van) een onderneming. Iedereen die deze titel voert, moet daarvoor een speciale opleiding hebben gevolgd. Hierdoor ben je gegarandeerd van een zorgvuldige, betrouwbare en transparante waardebepaling van je bedrijf. De waardebepalingen van bedrijven die door deze specialisten worden gemaakt kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Dit kan zowel in het geval van een bedrijfsovername zijn, maar bijvoorbeeld ook in het geval van een zakelijk- of juridisch conflict, echtscheiding, erfenis of faillissement.

Wat doet een business valuator?

Een business valuator voert een waardebepaling uit voor een bedrijf. Bij een dergelijke waardebepaling vormt de economische waarde het uitgangspunt, niet de boekwaarde. Dit is zo omdat de netto geldstromen en de samenhangende ondernemersrisico’s bepalend zijn voor de waarde van het bedrijf. Business valuators hanteren een waarderingsmodel dat op het bovengenoemde is gebaseerd. Op basis van de cashflow, SWOT-analyses en het risicoprofiel wordt de waarde van de onderneming berekend.

Een business valuator is belangrijk voor een onderneming aangezien diegene de waarde bekijkt en dit kan de ondernemer helpen om bepaalde financiële verbeterpunten te formuleren om de waarde te kunnen vergroten. Ook is een professionele waardebepaling nuttig wanneer je als ondernemer overweegt om je onderneming te verkopen.

Jouw bedrijf verkopen? Laat een waardebepaling doen

Heb je een indicatieve, fiscale of definitieve waardebepaling van je bedrijf nodig? Onze ervaren business valuators en overnamespecialisten met fiscale kennis helpen je ook graag. Tijdens onze verkoop begeleidingstrajecten berekenen we het altijd voor je.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.