Wat is een business valuator en waarom is dat zo belangrijk?

Ad van Poelje

Ad van Poelje

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

Delen:

Wanneer je de waarde van een onderneming wilt bepalen, loop je vaak tegen allerlei ingewikkelde methoden en verschillende scenario’s aan. Door een business valuator in te schakelen kom je tot een goed overzicht over de waarde van een onderneming. De waardebepaling van deze adviseur kan voor bedrijven verschillende mogelijkheden bieden.

Wat is een business valuator?

Een business valuator is een specialist in het bepalen van de waarde van een (deel van) een onderneming. Iedereen die deze titel voert, moet daarvoor een speciale opleiding hebben gevolgd. Hierdoor ben je gegarandeerd van een zorgvuldige, betrouwbare en transparante waardebepaling van je bedrijf. De waardebepalingen van bedrijven die door deze specialisten worden gemaakt kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Dit kan zowel in het geval van een bedrijfsovername zijn, maar bijvoorbeeld ook in het geval van een zakelijk- of juridisch conflict, echtscheiding, erfenis of faillissement.

Wat doet een business valuator?

Een business valuator voert een waardebepaling uit voor een bedrijf. Bij een dergelijke waardebepaling vormt de economische waarde het uitgangspunt, niet de boekwaarde. Dit is zo omdat de netto geldstromen en de samenhangende ondernemersrisico’s bepalend zijn voor de waarde van het bedrijf. Business valuators hanteren een waarderingsmodel dat op het bovengenoemde is gebaseerd. Op basis van de cashflow, SWOT-analyses en het risicoprofiel wordt de waarde van de onderneming berekend.

Een business valuator is belangrijk voor een onderneming aangezien diegene de waarde bekijkt en dit kan de ondernemer helpen om bepaalde financiële verbeterpunten te formuleren om de waarde te kunnen vergroten. Ook is een professionele waardebepaling nuttig wanneer je als ondernemer overweegt om je onderneming te verkopen.

Jouw bedrijf verkopen? Laat een waardebepaling doen

Heb je een indicatieve, fiscale of definitieve waardebepaling van je bedrijf nodig? Onze ervaren business valuators en overnamespecialisten met fiscale kennis helpen je ook graag. Tijdens onze verkoop begeleidingstrajecten berekenen we het altijd voor je.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.