Wat is de gemiddelde overnameprijs?

Door de coronacrisis was 2020 een jaar met veel aspecten dat niet zo snel vergeten zal worden. Door de impact van de lockdown(s) werd de MKB-overnamemarkt flink geraakt. Toch kreeg de markt na de zomer een flinke opleving. En met de komst van meerdere vaccinaties kan 2021 zomaar is een mooi overnamejaar worden.

Een harde klap

Door de lockdown in het voorjaar van 2020 werd er een flinke dreun uitgedeeld aan de MKB-overnamemarkt. In de eerste 6 maanden van 2020 was er een forse daling van het aantal verkooptransacties. In deze 6 maanden was er een daling van maar liefst 41 procent ten opzichte van de tweede helft van 2019.

Bedrijfseigenaren veranderen

Deze coronadip was goed te zien als je de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek moet geloven. In het tweede kwartaal van 2020 waren er 1.245 bedrijven die van eigenaar wisselden. Dat is flink lager dan in het eerste kwartaal van 2020 (1.910 bedrijven) en meer dan de helft ten opzichte van het tweede kwartaal van het jaar ervoor. In dit kwartaal waren er 2.790 bedrijven die van eigenaar wisselden.

De gemiddelde verkoopprijs

Daarnaast ging de gemiddelde verkoopprijs flink naar beneden met een percentage van 5 procent ten opzichte van een half jaar eerder. In de eerste zes maanden van 2020 werd er gemiddeld voor een MKB-bedrijf 4,7 keer de brutowinst (EBITDA) betaald. Dat is volgens de Overname Barometer het laagste niveau van de EBITDA-multiple sinds 2016.

Flitsende opleving

Gelukkig was de impact van de coronamaatregelen op de MKB-overnamemarkt maar van korte duur. Vanaf juni verschoof het sentiment van af- wachten naar doorpakken en veerde de markt weer op. De ondernemers die hun verkoopplannen in de maanden maart en april in de wacht hadden gezet starten 56 procent van deze ondernemers hun verkooptrajecten weer op. Daarnaast zijn er maar liefst 93 procent van de kopers en investeerders die aangaven begin juli om op zoek te gaan naar een bedrijf om over te nemen de komende zes maanden.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Maak kennis met ons

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Denk je eraan om je bedrijf te verkopen of wil je juist een onderneming overnemen? Neem contact met ons op of maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

    Maak direct een afspraak