Verkopen van aandelen of verkopen van de onderneming?

Henk de Jong

Henk de Jong

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Als je bezig bent met het eventueel gaan verkopen van je bedrijf, dan komen er een aantal juridische vraagstukken op tafel. Eén daarvan is: verkoop je de aandelen in het bedrijf of verkoop je activiteiten van de onderneming?

Aandelen verkopen is eenvoudig

Verkoop van aandelen is relatief simpel. Door enkel alle aandelen te verkopen (d.m.v. notariële akte) gaat het totale bedrijf en alles wat daar in zit over op de koper

Je kan ook kiezen om je bedrijf en de afzonderlijk specifieke onderdelen of activiteiten over te dragen. Dit gebeurt door een verkoopovereenkomst waarin je de afzonderlijke onderdelen beschrijft en apart per onderdeel overdraagt aan de koper. Dit heet een activa-passiva transactie. 

In onderstaand schema zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Welke variant het meest aantrekkelijk is, hangt af van de situatie van het bedrijf en wat het doel / de wens is bij de verkoop. Ook spelen de wensen van potentiële kopers een rol. Een aandelentransactie lijkt bijvoorbeeld veilig voor lopende contracten, maar er kunnen in lopende contracten ook “change of control” bepalingen staan die zeggen dat als er een nieuwe eigenaar is bij het bedrijf, het contract kan worden opgezegd.

Door alle aspecten goed te bekijken bij het verkoopklaar maken van jouw bedrijf, kan een goede keuze worden gemaakt op welke juridische wijze de verkoop het best vormgegeven kan worden. Wij als Take 5 herkennen, erkennen en begeleiden ook juist deze aspecten voor een succesvolle verkoop.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.