Verkopen van aandelen of verkopen van de onderneming?

Als je bezig bent met het eventueel gaan verkopen van je bedrijf, dan komen er een aantal juridische vraagstukken op tafel. Eén daarvan is: verkoop je de aandelen in het bedrijf of verkoop je activiteiten van de onderneming?

Verkoop van aandelen is relatief simpel. Door enkel alle aandelen te verkopen (d.m.v. notariële akte) gaat het totale bedrijf en alles wat daar in zit over op de koper

Je kan ook kiezen om je bedrijf en de afzonderlijk specifieke onderdelen of activiteiten over te dragen. Dit gebeurt door een verkoopovereenkomst waarin je de afzonderlijke onderdelen beschrijft en apart per onderdeel overdraagt aan de koper

In onderstaand schema zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Welke variant het meest aantrekkelijk is, hangt af van de situatie van het bedrijf en wat het doel / de wens is bij de verkoop. Ook spelen de wensen van potentiële kopers een rol. Een aandelentransactie lijkt bijvoorbeeld veilig voor lopende contracten, maar er kunnen in lopende contracten ook “change of control” bepalingen staan die zeggen dat als er een nieuwe eigenaar is bij het bedrijf, het contract kan worden opgezegd.

Door alle aspecten goed te bekijken bij het verkoopklaar maken van jouw bedrijf, kan een goede keuze worden gemaakt op welke juridische wijze de verkoop het best vormgegeven kan worden. Wij als Take5 herkennen, erkennen en begeleiden ook juist deze aspecten voor een succesvolle verkoop.

https://www.take5.nl/wp-content/uploads/2017/01/henk.png
 

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.