Verkopen van aandelen of verkopen van de onderneming?

Henk de Jong

Henk de Jong

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

Delen:

Als je bezig bent met het eventueel gaan verkopen van je bedrijf, dan komen er een aantal juridische vraagstukken op tafel. Eén daarvan is: verkoop je de aandelen in het bedrijf of verkoop je activiteiten van de onderneming?

Aandelen verkopen is eenvoudig

Verkoop van aandelen is relatief simpel. Door enkel alle aandelen te verkopen (d.m.v. notariële akte) gaat het totale bedrijf en alles wat daar in zit over op de koper

Je kan ook kiezen om je bedrijf en de afzonderlijk specifieke onderdelen of activiteiten over te dragen. Dit gebeurt door een verkoopovereenkomst waarin je de afzonderlijke onderdelen beschrijft en apart per onderdeel overdraagt aan de koper. Dit heet een activa-passiva transactie. 

In onderstaand schema zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Welke variant het meest aantrekkelijk is, hangt af van de situatie van het bedrijf en wat het doel / de wens is bij de verkoop. Ook spelen de wensen van potentiële kopers een rol. Een aandelentransactie lijkt bijvoorbeeld veilig voor lopende contracten, maar er kunnen in lopende contracten ook “change of control” bepalingen staan die zeggen dat als er een nieuwe eigenaar is bij het bedrijf, het contract kan worden opgezegd.

Door alle aspecten goed te bekijken bij het verkoopklaar maken van jouw bedrijf, kan een goede keuze worden gemaakt op welke juridische wijze de verkoop het best vormgegeven kan worden. Wij als Take 5 herkennen, erkennen en begeleiden ook juist deze aspecten voor een succesvolle verkoop.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.

10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.