Verkopen van aandelen of verkopen van de onderneming?

Foto van Henk de Jong

Henk de Jong

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Als je bezig bent met het eventueel gaan verkopen van je bedrijf, dan komen er een aantal juridische vraagstukken op tafel. Eén daarvan is: verkoop je de aandelen in het bedrijf of verkoop je activiteiten van de onderneming?

Aandelen verkopen is eenvoudig

Verkoop van aandelen is relatief simpel. Door enkel alle aandelen te verkopen (d.m.v. notariële akte) gaat het totale bedrijf en alles wat daar in zit over op de koper

Je kan ook kiezen om je bedrijf en de afzonderlijk specifieke onderdelen of activiteiten over te dragen. Dit gebeurt door een verkoopovereenkomst waarin je de afzonderlijke onderdelen beschrijft en apart per onderdeel overdraagt aan de koper. Dit heet een activa-passiva transactie. 

In onderstaand schema zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Welke variant het meest aantrekkelijk is, hangt af van de situatie van het bedrijf en wat het doel / de wens is bij de verkoop. Ook spelen de wensen van potentiële kopers een rol. Een aandelentransactie lijkt bijvoorbeeld veilig voor lopende contracten, maar er kunnen in lopende contracten ook “change of control” bepalingen staan die zeggen dat als er een nieuwe eigenaar is bij het bedrijf, het contract kan worden opgezegd.

Door alle aspecten goed te bekijken bij het verkoopklaar maken van jouw bedrijf, kan een goede keuze worden gemaakt op welke juridische wijze de verkoop het best vormgegeven kan worden. Wij als Take 5 herkennen, erkennen en begeleiden ook juist deze aspecten voor een succesvolle verkoop.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Een soepele overgang en integratie na een bedrijfsovername

Bedrijfsovernames bieden nieuwe kansen en groeimogelijkheden. Een succesvolle integratie van het overgenomen...

Navigeren door bedrijfsoverdrachten: de uitdagingen voor kleine bedrijven

Het domein van bedrijfsovernames en fusies is een complex en veelzijdig landschap....

Kun je bij een bedrijfsovername de bedrijfsnaam behouden?

Het overnemen van een bedrijf brengt tal van overwegingen met zich mee,...

Aansprakelijkheidsbeperking

De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Ga naar de inhoud