Personeelstekort? Overweeg uitbreiding door middel van een overname

Ad van Poelje

Ad van Poelje

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

Delen:

De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt sterk veranderd. Het wordt steeds lastiger om het juiste personeel te vinden én aan je te binden. De verwachting is dat de komende jaren de krapte op de arbeidsmarkt nog verder zal toenemen, waardoor het werven van het juiste personeel nog lastiger zal worden. De oplossing? Een overname om in een uitbreiding te voorzien.

Er vindt een verschuiving plaats

Door het personeelstekort en de krapte op de arbeidsmarkt heeft menig onderneming moeite om te groeien. Terwijl kleine bedrijven vaak moeite hebben met het behouden van personeel doordat middelgrote ondernemingen betere arbeidsvoorwaarden kunnen bieden, hebben middelgrote ondernemingen juist moeite om autonoom te groeien. Dat komt doordat ze op zoek zijn naar meerdere nieuwe medewerkers en het aantal sollicitanten te klein is, om de autonome groei te kunnen faciliteren. Hierdoor verplaatst de focus van het werven van nieuwe medewerkers om te groeien, naar het doen van een overname ter uitbreiding van de capaciteit.  

Bedrijfs overname om een uitbreiding te kunnen faciliteren.

Door een overname kan de capaciteit van de onderneming eenvoudig worden uitgebreid. Daarnaast heeft men tevens direct het voordeel van nieuwe of extra klanten en schaalvoordelen door de toegenomen grootte van de onderneming. 

Wanneer je een onderneming wenst over te nemen, doe je er goed aan om dit proces tactisch aan te pakken en deels uit te besteden aan een specialist. Zo behoud je de focus op je eigen onderneming, blijf je grotendeels anoniem en ben je altijd op de hoogte van verschuivingen en kansen in de markt. 

Take 5 helpt je verder

Wil je weten hoe je erachter komt of een bedrijf openstaat voor een eventuele verkoop? Mijn collega Maikel Brouwer schreef hier enkele maanden geleden een blog over. Wanneer je vrijblijvend wilt sparren over de mogelijkheden rondom overnames, maak dan direct een afspraak om kennis te maken.

 

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.