Personeelstekort? Overweeg uitbreiding door middel van een overname

Ad van Poelje

Ad van Poelje

Ad is gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van bedrijven en heeft veel MBI-kandidaten begeleid bij het vinden van een passend bedrijf om hun ondernemersdromen waar te maken.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt sterk veranderd. Het wordt steeds lastiger om het juiste personeel te vinden én aan je te binden. De verwachting is dat de komende jaren de krapte op de arbeidsmarkt nog verder zal toenemen, waardoor het werven van het juiste personeel nog lastiger zal worden. De oplossing? Een overname om in een uitbreiding te voorzien.

Er vindt een verschuiving plaats

Door het personeelstekort en de krapte op de arbeidsmarkt heeft menig onderneming moeite om te groeien. Terwijl kleine bedrijven vaak moeite hebben met het behouden van personeel doordat middelgrote ondernemingen betere arbeidsvoorwaarden kunnen bieden, hebben middelgrote ondernemingen juist moeite om autonoom te groeien. Dat komt doordat ze op zoek zijn naar meerdere nieuwe medewerkers en het aantal sollicitanten te klein is, om de autonome groei te kunnen faciliteren. Hierdoor verplaatst de focus van het werven van nieuwe medewerkers om te groeien, naar het doen van een overname ter uitbreiding van de capaciteit.  

Bedrijfs overname om een uitbreiding te kunnen faciliteren.

Door een overname kan de capaciteit van de onderneming eenvoudig worden uitgebreid. Daarnaast heeft men tevens direct het voordeel van nieuwe of extra klanten en schaalvoordelen door de toegenomen grootte van de onderneming. 

Wanneer je een onderneming wenst over te nemen, doe je er goed aan om dit proces tactisch aan te pakken en deels uit te besteden aan een specialist. Zo behoud je de focus op je eigen onderneming, blijf je grotendeels anoniem en ben je altijd op de hoogte van verschuivingen en kansen in de markt. 

Take 5 helpt je verder

Wil je weten hoe je erachter komt of een bedrijf openstaat voor een eventuele verkoop? Mijn collega Maikel Brouwer schreef hier enkele maanden geleden een blog over. Wanneer je vrijblijvend wilt sparren over de mogelijkheden rondom overnames, maak dan direct een afspraak om kennis te maken.

 

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.