Overnamemarkt anno 2020 vs. 2021

Johan van den Berg

Johan van den Berg

Johan heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van bedrijfswaarderingen en is gecertificeerd business valuator. Daarnaast begeleidt Johan binnen Take 5 de financieringstrajecten rondom bedrijfsovernames.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Het jaar 2020 was door corona een bijzonder jaar. Veel sectoren zijn financieel getroffen door o.a. problemen gerelateerd aan de productie en/of logistiek. Daartegenover, zijn er ook branches waar groei in omzet was. Lees hieronder hoe dit de overnamemarkt in 2020 en 2021 heeft beïnvloed.

Verandering in 2020

Het eerste kwartaal van het jaar was iets minder ten opzichte van 2019  (1910 om 1975 overnames). Het tweede kwartaal waarin normaliter de meeste overnames en fusies gerealiseerd worden was maar 44% van de omvang van 2019 (1245 om 2790 overnames). Dit hebben we als Take 5 ook gemerkt. Lopende deals vertraagde ineens of werden op hold gezet. De onduidelijke situatie met in het achterhoofd de financiële crisis van 2008 heeft menig overnemer even doen twijfelen. Dit heeft enkele maanden geduurd maar in het derde kwartaal ging het harder dan ooit (1755 om 590) terwijl dit normaliter de slechtste periode is door de vakantieperiode. Een volledig inzicht over 2020 is er nog niet maar de verwachting is dat dit minimaal op hetzelfde aantal overnames uitkomt als 2019 (6435).

Branches die het beter deden dan in 2019 waren E-Commerce (+3.8%), Gezondheidszorg & Farmacie (+1,6%) en Dienstverlening en Software ontwikkeling (+1%). Terwijl conform verwachting de klappen vielen in de Horeca, toerisme & recreatie (-10%), Detailhandel (-7,1%) en Automotive, Transport en Logistiek (-6,5%).

Hoe nu verder in 2021?

2020 had een tegenslag en verliep anders dan voorspeld was. Desondanks is de overnamemarkt er bovenop gekomen en kan geconcludeerd worden dat nog steeds genoeg overnames plaatsvinden en zullen vinden. Lees ook ons andere blog over ”moet ik nu wel verkopen?”.

Branche gerelateerd zullen er wel verschillen ontstaan omdat sommige sectoren hard zijn geraakt en eerst moeten herstellen, anderen profiteren juist.

Er is altijd vraag naar goede bedrijven, zowel in goede als in slechte tijden. Daarnaast zit er nog steeds ongelofelijk veel kapitaal in de markt, vooral bij investeringsmaatschappijen. Die zijn allemaal naarstig op zoek naar goede bedrijven om hun geld in te stoppen.

Corona veroorzaakt een tijdelijke crisis maar lijkt gelukkig minder op de langdurige economische crisis. Voor 2021 wordt zeker een groei verwacht van het aantal overnames. We blijven positief maar het credo blijft begin op tijd met de voorbereiding!.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.