Overnamemarkt anno 2020 vs. 2021

Het jaar 2020 was door Corona een bijzonder jaar. Veel sectoren zijn financieel getroffen door o.a. problemen gerelateerd aan de productie en/of logistiek. Daartegenover, zijn er ook branches waar groei in omzet was. Lees hieronder hoe dit de overnamemarkt in 2020 en 2021 heeft beïnvloed. 

Verandering in 2020:

Het eerste kwartaal van het jaar was iets minder ten opzichte van 2019  (1910 om 1975 overnames). Het tweede kwartaal waarin normaliter de meeste overnames en fusies gerealiseerd worden was maar 44% van de omvang van 2019 (1245 om 2790 overnames). Dit hebben we als Take 5 ook gemerkt. Lopende deals vertraagde ineens of werden op hold gezet. De onduidelijke situatie met in het achterhoofd de financiële crisis van 2008 heeft menig overnemer even doen twijfelen. Dit heeft enkele maanden geduurd maar in het derde kwartaal ging het harder dan ooit (1755 om 590) terwijl dit normaliter de slechtste periode is door de vakantieperiode. Een volledig inzicht over 2020 is er nog niet maar de verwachting is dat dit minimaal op hetzelfde aantal overnames uitkomt als 2019 (6435).

Branches die het beter deden dan in 2019 waren E-Commerce (+3.8%), Gezondheidszorg & Farmacie (+1,6%) en Dienstverlening en Software ontwikkeling (+1%). Terwijl conform verwachting de klappen vielen in de Horeca, toerisme & recreatie (-10%), Detailhandel (-7,1%) en Automotive, Transport en Logistiek (-6,5%).

Hoe nu verder in 2021?

2020 had een tegenslag en verliep anders dan voorspeld was. Desondanks is de overnamemarkt er bovenop gekomen en kan geconcludeerd worden dat nog steeds genoeg overnames plaatsvinden en zullen vinden. Lees ook ons andere blog over ”moet ik nu wel verkopen?”.

Branche gerelateerd zullen er wel verschillen ontstaan omdat sommige sectoren hard zijn geraakt en eerst moeten herstellen, anderen profiteren juist. 

Er is altijd vraag naar goede bedrijven, zowel in goede als in slechte tijden. Daarnaast zit er nog steeds ongelofelijk veel kapitaal in de markt, vooral bij investeringsmaatschappijen. Die zijn allemaal naarstig op zoek naar goede bedrijven om hun geld in te stoppen.

Corona veroorzaakt een tijdelijke crisis maar lijkt gelukkig minder op de langdurige economische crisis. Voor 2021 wordt zeker een groei verwacht van het aantal overnames. We blijven positief maar het credo blijft begin op tijd met de voorbereiding!.

 

Johan heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van bedrijfswaarderingen en is gecertificeerd business valuator. Daarnaast begeleidt Johan binnen Take 5 de financieringstrajecten rondom bedrijfsovernames.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.