Overnamemarkt anno 2020 vs. 2021

Johan van den Berg

Johan van den Berg

Johan heeft meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van bedrijfswaarderingen en is gecertificeerd business valuator. Daarnaast begeleidt Johan binnen Take 5 de financieringstrajecten rondom bedrijfsovernames.

Delen:

Het jaar 2020 was door corona een bijzonder jaar. Veel sectoren zijn financieel getroffen door o.a. problemen gerelateerd aan de productie en/of logistiek. Daartegenover, zijn er ook branches waar groei in omzet was. Lees hieronder hoe dit de overnamemarkt in 2020 en 2021 heeft beïnvloed.

Verandering in 2020

Het eerste kwartaal van het jaar was iets minder ten opzichte van 2019  (1910 om 1975 overnames). Het tweede kwartaal waarin normaliter de meeste overnames en fusies gerealiseerd worden was maar 44% van de omvang van 2019 (1245 om 2790 overnames). Dit hebben we als Take 5 ook gemerkt. Lopende deals vertraagde ineens of werden op hold gezet. De onduidelijke situatie met in het achterhoofd de financiële crisis van 2008 heeft menig overnemer even doen twijfelen. Dit heeft enkele maanden geduurd maar in het derde kwartaal ging het harder dan ooit (1755 om 590) terwijl dit normaliter de slechtste periode is door de vakantieperiode. Een volledig inzicht over 2020 is er nog niet maar de verwachting is dat dit minimaal op hetzelfde aantal overnames uitkomt als 2019 (6435).

Branches die het beter deden dan in 2019 waren E-Commerce (+3.8%), Gezondheidszorg & Farmacie (+1,6%) en Dienstverlening en Software ontwikkeling (+1%). Terwijl conform verwachting de klappen vielen in de Horeca, toerisme & recreatie (-10%), Detailhandel (-7,1%) en Automotive, Transport en Logistiek (-6,5%).

Hoe nu verder in 2021?

2020 had een tegenslag en verliep anders dan voorspeld was. Desondanks is de overnamemarkt er bovenop gekomen en kan geconcludeerd worden dat nog steeds genoeg overnames plaatsvinden en zullen vinden. Lees ook ons andere blog over ”moet ik nu wel verkopen?”.

Branche gerelateerd zullen er wel verschillen ontstaan omdat sommige sectoren hard zijn geraakt en eerst moeten herstellen, anderen profiteren juist.

Er is altijd vraag naar goede bedrijven, zowel in goede als in slechte tijden. Daarnaast zit er nog steeds ongelofelijk veel kapitaal in de markt, vooral bij investeringsmaatschappijen. Die zijn allemaal naarstig op zoek naar goede bedrijven om hun geld in te stoppen.

Corona veroorzaakt een tijdelijke crisis maar lijkt gelukkig minder op de langdurige economische crisis. Voor 2021 wordt zeker een groei verwacht van het aantal overnames. We blijven positief maar het credo blijft begin op tijd met de voorbereiding!.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.