Overnameadviseur vs. je vaste accountant

Wanneer je een bedrijf wilt overnemen of je onderneming wilt verkopen, loop je vaak al snel tegen bepaalde vragen aan waarop je zelf het antwoord niet weet. Kortom: je moet een specialist inschakelen en betrekken in het proces. Hoe kies je dan de juiste specialist? Ga je in zee met je vaste accountant of advocaat, of zoek je een gespecialiseerde overname-adviseur?

Dit zijn allemaal vragen die je niet eenvoudig met goed of fout, of met ja of nee kunt beantwoorden. Je hebt in het proces namelijk adviseurs met verschillende achtergronden nodig. Helemaal vooraan het in proces – wanneer cijfers verzameld en opgemaakt moeten worden – ontkom je niet aan een accountant of boekhouder. Terwijl je helemaal aan het einde van het proces – bij het opstellen en controleren van de koopovereenkomst of intentieverklaring – écht een advocaat of jurist nodig hebt.

Wat doet een bedrijfsoverdracht adviseur?

Waar de meeste accountants en juristen gespecialiseerd zijn in een specifiek deel binnen het proces van een bedrijfsovername, zijn bedrijfsoverdracht adviseurs gespecialiseerd in het volledige proces. Zij bewaken het proces, zoeken geïnteresseerden, onderhandelen met potentiële kopers en voeren de regie in dit doorgaans delicate proces. Hierdoor word je als ondernemer behoed voor dure fouten en onomkeerbare vergissingen in dit zeer belangrijke en langdurige proces.

Enkele voordelen van het inschakelen van een gespecialiseerde adviseur bedrijfsovername zijn:

Je wordt ontzorgd

Een adviseur bedrijfsovernames voert de regie over het proces. Daardoor kun je als ondernemer gewoon doorgaan met je bedrijf en kun je alle geïnteresseerden met vragen simpelweg doorsturen naar deze adviseur. Dit bespaart je veel tijd.

Toegang tot een groot netwerk

Een adviseur bedrijfsovernames is gespecialiseerd in het vinden van kopers. Zij hebben doorgaans een groot netwerk en toegang tot allerlei kanalen voor het vinden van potentiële kopers.

Bevlogen onderhandelaars

Omdat adviseurs bedrijfsovernames vaak onderhandeling voeren, zijn zij daarin bevlogen. Bovendien zijn zij niet emotioneel betrokken bij het dossier en kunnen daarom makkelijker onderhandelen op bedrijfseconomische, strategische, fiscale en juridische gronden.

Discretie

Een adviseur bedrijfsovernames kan mogelijke geïnteresseerde of interessante partijen op een discrete en anonieme wijze benaderen en voorzichtig aftasten of er mogelijke interesse is of aansluitingen zijn. Zo zorgt een adviseur er voor dat het niet in jouw markt of omgeving gaat rondzingen dat jij je bedrijf wilt verkopen, of mogelijk een bedrijf wilt overnemen.

Ervaren

In tegenstelling tot de meeste accountants, boekhouders, juristen of advocaten houden adviseurs bedrijfsovernames zich doorgaans alleen maar bezig met bedrijfsovernames. Hierdoor zijn zij ervaren en hebben ze al veel verschillende scenario’s meegemaakt tijdens overnameprocessen. Hierdoor kennen zij de valkuilen en hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. Door deze ervaring leiden bedrijfsovernames die begeleid worden door een overnamespecialist  doorgaans tot betere resultaten.

Een goede overnameadviseur brengt dus verschillende disciplines samen en vormt daarbij de schakel in het hele proces ten gunste van een optimaal resultaat.

Ben je op zoek naar een ervaren overnameadviseur? Wil je je bedrijf verkopen of een onderneming overnemen? Onze specialisten staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan direct een afspraak om te sparren met een van onze adviseurs.

 

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.