Moet je je medewerkers wel of niet betrekken in een bedrijfsovername?

Maikel Brouwer

Maikel Brouwer

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Wanneer je je bedrijf wilt verkopen is het soms handig om je personeel in het bedrijfsovername proces te betrekken. Zo kun je medewerkers meenemen in het traject waardoor je zelf gefaciliteerd wordt met informatie die je nodig hebt. Het betrekken van medewerkers in een verkoopproces kent echter ook risico’s. Waar je aan moet denken? Je leest het in dit blog.

Type transactie: aankooptransactie

Voor we verder gaan met dit artikel is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een aankoop-/overnametransactie of een verkooptransactie. Wanneer jij een onderneming gaat overnemen om te groeien, zijn er namelijk weinig nadelen bij het betrekken van medewerkers in dit traject. Hoe meer je personeel betrokken is bij deze overname, doorgaans, hoe beter! Aangezien na de overname vaak beide ondernemingen en dus de medewerkers samen moeten gaan werken, is het handig wanneer zij in een vroeg stadium al aan elkaar kunnen wennen. Ook helpt het betrekken van medewerkers in het overnameproces bij de integratie van de overgenomen onderneming. Doordat niet alleen jij als directeur of eigenaar de overgenomen onderneming goed begrijpt, maar ook je personeel, verloopt de integratie doorgaans soepeler en sneller.

Bij een verkooptransactie

Wanneer je je onderneming gaat verkopen moet je echter heel zorgvuldig afwegen of je überhaupt medewerkers in het traject wilt betrekken. Dit geeft je vaak veel voordelen als eigenaar. Het is natuurlijk simpelweg handiger wanneer je alle financiële gegevens pasklaar krijgt aangeleverd van de afdeling financiën als wanneer je deze zelf moet gaan verzamelen. Een verkooptransactie geeft medewerkers echter ook veel onzekerheid, terwijl dit meestal niet eens nodig is. Een koper wil doorgaans een onderneming als lopend geheel aankopen, dus met klanten, producten én medewerkers! Hierdoor is de positie van werknemers vaak cruciaal bij een verkoop, echter staan uit onze ervaring medewerkers hier zelf vaak te weinig bij stil. 

Het strekt daarom tot de aanbeveling om goed te overwegen welke medewerkers in het proces betrokken te worden. Geef je absolute openheid van zaken of neem je alleen het managementteam in vertrouwen? Het maakt daarbij ook zeker verschil wat de achtergrond van de medewerkers is, vaak kunnen hoger opgeleide medewerkers met de nodige jaren ervaring een overname vaak relativeren en in perspectief plaatsen, wat vaak voor productiemedewerkers of monteurs veel lastiger is.

Wanneer maak je een bedrijfsovername bekend?

Vaak kiest men ervoor bepaalde medewerkers die vanuit hun functie een rol hebben in het overnameproces in vertrouwen te nemen. Dit kan soms mondeling afgesproken worden, maar het komt ook regelmatig voor dat deze medewerkers een geheimhoudingsverklaring tekenen. 

Doorgaans wordt de overname bekend gemaakt aan het volledige personeelsbestand (en eventueel ook aan de buitenwereld) wanneer er een principeakkoord met een koper is bereikt. Zo kan tijdens dit moment van bekendmaking de nieuwe eigenaar ook iets vertellen over zijn plannen met de onderneming én het personeel. Zo worden opeens veel onzekerheden direct ingevuld, waardoor veel onzekerheid op het moment zelf wordt weggenomen.

Voorkom onrust door geheimhouding

Wanneer je ervoor kiest om geen totale openheid te geven (wat overigens ook gebruikelijk is), wil je wel voorkomen dat medewerkers iets gaan vermoeden en zo roddels de wereld in helpen. Op deze manier wordt de onzekerheid en onrust die je probeert te voorkomen door het geheim houden van de overnametransactie namelijk alleen maar aangewakkerd. Op zo’n moment is het wellicht toch verstandig om openheid te geven.

Hulp bij een bedrijfsovername

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de beste strategie? Dan staan onze adviseurs vrijblijvend voor je klaar. Take 5 heeft de benodigde expertise en ervaring in huis met soortgelijke cases. Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een afspraak in met een van onze overname specialisten.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.