Moet ik nu wel verkopen?

Henk de Jong

Henk de Jong

Henk heeft een achtergrond als (internationaal) bedrijfsjurist en begeleidt bij Take 5 de juridische aspecten rondom bedrijfsovernames en de internationale bedrijfsovernametrajecten.

Delen:

2020 was voor veel ondernemers een lastig jaar en juist anderen hadden de wind flink in de zeilen. Toch zullen veel bedrijven ‘geraakt’ zijn door de Covid pandemie waardoor de cijfers afwijken van voorgaande jaren of de verwachte trend naar de toekomst. Dan komt automatisch de vraag boven; ga ik dan nu ook veel minder voor mijn onderneming krijgen als ik nu verkoop. Uiteraard is het afhankelijk van de sector waar je actief in bent, maar in het algemeen kun je je wapenen tegen discussies over de waarde en de negatieve impact daarop door corona.

Cruciaal is: kan je aantonen dat de onderneming in Q3 en Q4 2020 weer op oude niveau van 2019 zit?

Wij zien dat heel veel bedrijven een fikse impact kenden door de eerste lock down als gevolg van de impact op de vraag, (wereld)handel en logistiek (productie en aanvoer). De steun maatregelen hebben er echter voor gezorgd dat veel ondernemingen daardoor niet in de liquiditeitsproblemen zijn gekomen.

Tevens zien wij dat veel ondernemingen herstel laten zien in Q3 en Q4 van 2020 en weer op het oude niveau van 2019 zitten. Dit geeft voldoende argumenten om je geplande verkoop door te zetten !

Hoe doe je dat ?

Door je waardering te laten baseren op de EBCITDA. Dus de gebruikelijk EBITDA maar waarbij het C(orona)-jaar buiten beschouwing wordt gelaten. Als jouw markt namelijk structureel niet geraakt is door de Corona maar enkel een fikse dip heeft gekend in 2020, dan zijn er voldoende argumenten om de waarde vast te houden die je voor de Corona in gedachte had. Immers de verdiencapaciteit naar de toekomst is NIET aangetast voor de koper.

Dus op de vraag; moet ik nu wel verkopen, kan nog steeds geantwoord worden JA ! Met een degelijke analyse van de positie van jouw bedrijf kunnen we snel vaststellen of die geplande verkoop gewoon doorgezet kan worden, zonder dat je fikse impact zal zien op de prijs die je voor je bedrijf kan krijgen.

Bovendien zijn er andere argumenten om je voornemen tot verkoop juist nu door te zetten:

  1. Er is veel kapitaal in de markt die mooie overname targets zoeken (vraag + geld).
  2. De resultaten van 2020 verdwijnen niet, dus als je over 1 of 2 jaar dit traject gaat starten dan weegt 2020 ook mee in de waarde discussie.
  3. Verkoop van je eigen bedrijf betekent emotie dus als het moment voor jou goed voelt dan moet je dit niet laten varen door deze externe impact waar niemand invloed op heeft.

Laat je goed begeleiden zodat je de juiste waarde uit je onderneming kan halen en het juiste moment kiest voor een verkoop. Take 5 heeft ervaren professionals die je daarin kunnen begeleiden.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.