Is er dan belangstelling voor mijn bedrijf?

Maikel Brouwer

Maikel Brouwer

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

Delen:

De grootste onzekerheid rondom een bedrijfsovername bestaat bij ondernemers vaak uit de onduidelijkheid of er wel of geen belangstelling zou bestaan in jouw bedrijf. Doorgaans is er echter voor elk bedrijf wel een koper te vinden, slechts enkele uitzondering daargelaten. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Dat lees je in deze blog.

Voor iedere bedrijfsovername zijn er kopers met belangstelling te vinden

Hoe vreemd het ook klinkt, in principe is er voor elk bedrijf een koper te vinden. Of het echter ook tot een transactie komt, hangt van veel factoren af. Middels het grote netwerk van Take 5 kan er praktisch voor elk bedrijf meerdere kopers worden gevonden. Echter moet deze koper natuurlijk wel passend zijn.

Kwaliteit of kwantiteit

Over verschillende voorwaarden moeten de koper en de verkoper het eens worden. Hierdoor is het belangrijker om een passende geïnteresseerde te zoeken, in plaats van meerdere geïnteresseerden. Wanneer jouw verwachtingen van de verkoop echter ver uiteen liggen met de wensen van mogelijke kopers, is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk in het proces in te grijpen. Alle werkzaamheden die daarna volgen kunnen namelijk overbodig worden wanneer er een verschil van mening of interpretatie zou ontstaan over de meest basale elementen van de voorgenomen verkoop.

Voortraject

Take 5 werkt bij bedrijfsovernames met een stapsgewijze aanpak. Doordat we de meest belangrijke elementen van de transactie zo vroeg mogelijk in het proces onderzoeken kunnen we al vroeg in het proces ingrijpen wanneer er een verschil van verwachtingen zou ontstaan. Zo voorkom je als  onderneming overbodige kosten en verspil je niet nodeloos tijd. Afhankelijk van hoe ver de verschillen uiteen liggen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je verwachtingen en eisen enigszins bij te stellen.

Door deze stapsgewijze aanpak gaan we pas verder met de meest arbeidsintensieve onderdelen van het bedrijfsovernameproces wanneer alle seinen op groen staan en we één of meerdere passende geïnteresseerden hebben gevonden. Zo weet je zeker dat er concrete belangstelling is in jouw bedrijf en je naar een succesvolle verkoop kunt gaan werken.

Wil jij jouw bedrijf verkopen? Wij begeleiden jou stap voor stap en gaan actief op zoek naar dé beste overnamekandidaat. Dit doen we met maar één doel: het maximale uit het verkooptraject halen. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan direct een kennismakingsgesprek.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.