Is een management buy out interessant voor mij als werknemer?

Kevin Franken

Kevin Franken

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Je zet je al jaren sterk in voor het bedrijf van je werkgever en je hebt wellicht een hoger leidinggevende functie én het perfect naar je zin op je werkt, maar toch kriebelt er iets. Je hebt het gevoel dat je met jouw inzet alleen maar voor “je baas” werkt en niet voor jezelf, het hebben van een eigen bedrijf lonkt! De oplossing? Een management buy out.

Dit is deel 2 van onze tweedelige serie blogs over management buy outs, waarin we een management buy out bekijken vanuit het referentiekader van een personeelslid. In deel 1 vertellen we meer over een management buy out vanuit het oogpunt van de bedrijfseigenaar.

Wat zijn je mogelijkheden?

Uiteraard kun je er voor kiezen om eenvoudigweg je baan op te zeggen en zelf een bedrijf te starten, of om je wellicht in te kopen in een ander bedrijf middels een management buy in traject. Maar wat als de eigenaar van het bedrijf waar jij werkt al wat ouder is en je wellicht in de wandelgangen eens hebt gehoord dat de kinderen van “je baas” geen interesse hebben om de zaak over te nemen? Dan kun je wellicht een management buy out overwegen, een traject waarin je letterlijk “je baas” uitkoopt en zo het bedrijf – al dan niet geleidelijk – overneemt.

Wat komt er allemaal bij een management buy out kijken?

Een management buy out kent voordelen en nadelen, hieronder zetten we enkele veelgehoorde voordelen en nadelen op een rijtje:

Voordelen van een management buy out

  • Je kent het bedrijf al door en door en hebt een goede relatie met de klanten, leveranciers en je collega’s. Daardoor is er weinig risico dat dit na de overname meteen zou veranderen.
  • In een management buy out traject krijg je vaak eenvoudiger een financiering dan wanneer je hetzelfde bedrag zou willen lenen om een compleet nieuw bedrijf op te zetten. Door jouw kennis van het bedrijf, is een management buy out minder risicovol.
  • Van het minder risicovolle aspect, profiteer je natuurlijk zelf ook. Een management buy out overname geeft je meer (financiële) zekerheid dan het starten van een compleet nieuw bedrijf.
  • Bij een reguliere bedrijfsovername of een management buy in traject vindt er vaak een zwaar boekhoudkundig onderzoek plaats (ook wel due diligence genoemd) om ervoor te zorgen dat er na de overname geen lijken uit de kast komen. Doordat je het bedrijf waar je nu al werkt natuurlijk door en door kent, zal dit minder diepgaand moeten zijn waardoor je veel kosten, tijd en ergernis bespaart.

Nadelen van een management buy out

  • Zekerheden die tot voor de overname vanzelfsprekend waren, zijn er wellicht na de overname niet meer. Denk eens aan een vaste eindejaarsbonus, vakantiedagen en elke maand een vast salaris. Als ondernemer zul je wanneer de onderneming het moeilijk heeft je persoonlijke belangen achter die van de onderneming moeten plaatsen.
  • Je hebt voor het management buy out traject je altijd ten volste ingezet voor de onderneming. Hierdoor is de onderneming gegroeid of anderszins succesvoller geworden. Bij een management buy out traject krijg je hierin vaak de deksel op je neus, omdat je betaalt naar de huidige waarde van de onderneming, waar je dan vaak zelf hebt gezorgd voor het feit dat jij nu een hogere prijs moet betalen. Dit geeft vaak een negatief gevoel tijdens het traject.
  • Een management buy out traject kan mislukken waardoor je dan vaak automatisch de relatie met “je baas” op het spel hebt gezet. In de meeste gevallen resulteert dit in het verbreken van de arbeidsverhouding of een ander conflict en kun je niet zomaar terugkeren als medewerker met alle bijbehorende voordelen na deze mislukte overname.
  • Je gaat vaak een grote financiële verplichting aan jegens een financier en moet vaak ook je koopwoning of andere privébezittingen hierbij als onderpand geven. Wanneer het ondernemersavontuur dus fout loopt, kan dit ook privé ernstige consequenties met zich meebrengen.

De eindbalans

Een management buy out traject kan dus grote kansen geven en je naar de volgende stap binnen je carrière helpen, maar kent ook grote risico’s. Het is daarom belangrijk om een rationele beslissing te maken rondom de overname en de financiële voordelen en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Dit is werk voor specialisten. De overnamespecialisten van Take 5 zijn je hierbij graag van dienst. Klik hier om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Onverkoopbare onderneming: voorraad liquidatie

In het steeds veranderende landschap van het bedrijfsleven bevinden bedrijven zich af en toe in uitdagende situaties waarin hun producten schijnbaar onverkoopbaar worden via traditionele kanalen. Wanneer u met een dergelijke hachelijke situatie wordt geconfronteerd, kan het verkennen van alternatieve manieren om activa te liquideren, zoals het online verkopen van de volledige inventaris of via gespecialiseerde veilingwebsites zoals ‘Troostwijk’, een haalbare oplossing zijn.

De intentieverklaring bij bedrijfsovernames

In het dynamische landschap van fusies en overnames speelt de intentieverklaring een cruciale rol bij het vormgeven van het traject van bedrijfsovernames. Dit document dient als een formele aankondiging die de belangrijkste voorwaarden van een voorgestelde transactie schetst en de weg vrijmaakt voor onderhandelingen en due diligence.

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?