Investeringsmaatschappijen en MKB-overnames: waarom het geen taboe meer is

Maikel Brouwer

Maikel Brouwer

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Onder MKB-ondernemers kleven vaak vooroordelen aan het verkopen van hun onderneming aan een investeringsmaatschappij. Echter, aangezien investeringsmaatschappijen een steeds grotere rol spelen binnen MKB-overnames, is het tijd om veel van deze taboes te doorbreken.

Als paddenstoelen uit de grond

Waar voorheen slechts een paar handenvol grote investeringsmaatschappijen waren die alleen investeerden in corporate ondernemingen, zijn er de laatste tientallen jaren steeds meer kleinere investeringsmaatschappijen ontstaan die zich richten op MKB-overnames. Dit komt deels doordat vermogende personen hun geld op een andere manier beleggen. Vroeger belegden zij vaak bij grootbanken, die op hun beurt weer investeerden in grote investeringsmaatschappijen, maar tegenwoordig beleggen veel personen hun geld direct in een kleiner investeringsvehikel waarmee zij feeling hebben. Zo zijn er veel kleinere investeringspartijen ontstaan waar veel kennis over één specifieke markt of branche gebundeld zit, gecombineerd met een aardige hoeveelheid vermogen. Deze investeringsmaatschappijen stappen vaak in bij MKB-ondernemingen.

Groeipotentie met investeringsmaatschappijen

Investeringsmaatschappijen streven naar rendement op hun investeringen na overnames. Dit gaat vaak gepaard met de groei van de overgenomen bedrijven. Om deze reden tonen investeringsmaatschappijen interesse in ondernemingen met sterke groeimogelijkheden, die kunnen voortkomen uit zowel uitbreiding als diversificatie van het aangekochte bedrijf.

Buy and build

Investeerders tonen ook steeds meer belangstelling voor ‘buy and build’-processen, waarbij ze eerst een grote onderneming binnen een bepaalde sector aankopen en vervolgens uitbreiden door de aankoop van meerdere kleinere ondernemingen en deze samenvoegen. Dit levert vooral bij ondernemingen met veel operationele activiteiten vaak eenvoudig een hoger rendement op. Bovendien biedt dit kansen aan kleine ondernemingen die bijvoorbeeld door een gebrek aan eigen groeipotentie nooit eerder waren overgenomen.

Management buy in

Een investeringsmaatschappij zal zich bezighouden met de ondernemingen die zij bezit, maar deze doorgaans niet zelf runnen. In plaats daarvan stellen zij een directie aan. Dit managementteam kan worden gevormd door de oorspronkelijke eigenaar van de onderneming die na de verkoop in dienst blijft, het bestaande management van de onderneming (vaak in combinatie met een management buy-out) of door het aantrekken van een externe kandidaat voor een management buy-in.

Taboes rondom investeringsmaatschappijen

Er kleven veel taboes aan het begrip “investeringsmaatschappij”. Dit komt voornamelijk door grote faillissementen de afgelopen tijd in de corporate wereld waarbij investeringsmaatschappijen de aangekochte onderneming leeg hebben getrokken en daarna bijna failliet en vol schulden hebben achtergelaten. Uiteraard zal dit gebeuren, maar dit soort excessen gebeuren weinig bij kleinere investeringsmaatschappijen die investeren in MKB-overnames.

Je bedrijf verkopen aan een investeerder? Take 5 staat voor je klaar

Ben jij als MKB-ondernemer op zoek naar groeimogelijkheden of overweeg je om je onderneming te verkopen? Dan is het tijd om de vooroordelen over investeringsmaatschappijen aan de kant te zetten. Kleine investeringsmaatschappijen die zich richten op MKB-overnames bieden veel kennis en vermogen. Investeerders hebben interesse in ondernemingen met groeipotentieel en ‘buy and build’-processen, wat kansen biedt voor kleine ondernemingen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met de overnamespecialisten van Take 5.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.