Investeringsmaatschappijen en MKB-overnames: waarom het geen taboe meer is

Maikel Brouwer

Maikel Brouwer

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

Delen:

Onder MKB-ondernemers kleven vaak vooroordelen aan het verkopen van hun onderneming aan een investeringsmaatschappij. Echter, aangezien investeringsmaatschappijen een steeds grotere rol spelen binnen MKB-overnames, is het tijd om veel van deze taboes te doorbreken.

Als paddenstoelen uit de grond

Waar voorheen slechts een paar handenvol grote investeringsmaatschappijen waren die alleen investeerden in corporate ondernemingen, zijn er de laatste tientallen jaren steeds meer kleinere investeringsmaatschappijen ontstaan die zich richten op MKB-overnames. Dit komt deels doordat vermogende personen hun geld op een andere manier beleggen. Vroeger belegden zij vaak bij grootbanken, die op hun beurt weer investeerden in grote investeringsmaatschappijen, maar tegenwoordig beleggen veel personen hun geld direct in een kleiner investeringsvehikel waarmee zij feeling hebben. Zo zijn er veel kleinere investeringspartijen ontstaan waar veel kennis over één specifieke markt of branche gebundeld zit, gecombineerd met een aardige hoeveelheid vermogen. Deze investeringsmaatschappijen stappen vaak in bij MKB-ondernemingen.

Groeipotentie met investeringsmaatschappijen

Investeringsmaatschappijen streven naar rendement op hun investeringen na overnames. Dit gaat vaak gepaard met de groei van de overgenomen bedrijven. Om deze reden tonen investeringsmaatschappijen interesse in ondernemingen met sterke groeimogelijkheden, die kunnen voortkomen uit zowel uitbreiding als diversificatie van het aangekochte bedrijf.

Buy and build

Investeerders tonen ook steeds meer belangstelling voor ‘buy and build’-processen, waarbij ze eerst een grote onderneming binnen een bepaalde sector aankopen en vervolgens uitbreiden door de aankoop van meerdere kleinere ondernemingen en deze samenvoegen. Dit levert vooral bij ondernemingen met veel operationele activiteiten vaak eenvoudig een hoger rendement op. Bovendien biedt dit kansen aan kleine ondernemingen die bijvoorbeeld door een gebrek aan eigen groeipotentie nooit eerder waren overgenomen.

Management buy in

Een investeringsmaatschappij zal zich bezighouden met de ondernemingen die zij bezit, maar deze doorgaans niet zelf runnen. In plaats daarvan stellen zij een directie aan. Dit managementteam kan worden gevormd door de oorspronkelijke eigenaar van de onderneming die na de verkoop in dienst blijft, het bestaande management van de onderneming (vaak in combinatie met een management buy-out) of door het aantrekken van een externe kandidaat voor een management buy-in.

Taboes rondom investeringsmaatschappijen

Er kleven veel taboes aan het begrip “investeringsmaatschappij”. Dit komt voornamelijk door grote faillissementen de afgelopen tijd in de corporate wereld waarbij investeringsmaatschappijen de aangekochte onderneming leeg hebben getrokken en daarna bijna failliet en vol schulden hebben achtergelaten. Uiteraard zal dit gebeuren, maar dit soort excessen gebeuren weinig bij kleinere investeringsmaatschappijen die investeren in MKB-overnames.

Je bedrijf verkopen aan een investeerder? Take 5 staat voor je klaar

Ben jij als MKB-ondernemer op zoek naar groeimogelijkheden of overweeg je om je onderneming te verkopen? Dan is het tijd om de vooroordelen over investeringsmaatschappijen aan de kant te zetten. Kleine investeringsmaatschappijen die zich richten op MKB-overnames bieden veel kennis en vermogen. Investeerders hebben interesse in ondernemingen met groeipotentieel en ‘buy and build’-processen, wat kansen biedt voor kleine ondernemingen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met de overnamespecialisten van Take 5.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.