Hoe weet ik of een bedrijf ter overname is?

Maikel Brouwer

Maikel Brouwer

Maikel werkt als Managing Partner voor Take 5 en is gespecialiseerd in bedrijfsovernames binnen families en van familiebedrijven.

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

Wanneer je op zoek bent naar een bedrijf om over te nemen heb je normaliter al nagedacht over een bepaald bedrijfsprofiel. Je weet naar voor type bedrijf ter overname je op zoek bent en je hebt waarschijnlijk ook al nagedacht over de ideale bedrijfsgrootte en locatie. En dan begint het… je weet précies welke bedrijven in aanmerking komen voor een overname, maar niet óf ze überhaupt te koop zijn.

Geheimhouding rondom een bedrijf ter overname

Bedrijfsovernames gaan vaak gepaard met strikte geheimhouding, wat het vaak erg lastig maakt om te weten of een bedrijf ter overname is en of de eigenaar van een bedrijf überhaupt open staat voor een eventuele verkoop van het bedrijf. Dit is erg vervelend wanneer je een bedrijf wilt aankopen, maar verplaats je eens in de rol van de andere partij, jij wilt immers ook niet dat de hele markt waarin je opereert weet dat jouw bedrijf in de spreekwoordelijke etalage staat.

Gelukkig zijn er enkele alternatieve mogelijkheden om te weten of bedrijven en eigenaren open staan voor een eventuele verkoop. Hierbij vormen onder andere de volgende opties een mogelijkheid.

Openbare online marketplaces

Er zijn diverse online marktplaatsen toegespitst op bedrijven ter overname welke publiekelijk online toegankelijk zijn. Op deze online markplaatsen kan je een zoekprofiel opstellen, waar bedrijven die overwegen hun onderneming ter overname te plaatsen op kunnen reageren. Ook vind je op deze online marktplaatsen profielen van bedrijven die al “ter overname” zijn, waar je vervolgens bij interesse op kunt reageren. Het nadeel van dergelijke online marktplaatsen is wel dat de profielen vaak extreem geanonimiseerd zijn en niet zijn te herleiden naar één invidueel bedrijf. Je kunt dus weliswaar een bepaald soort bedrijf zoeken of plaatsen, maar je weet nooit de exacte kenmerken van dit bedrijf voordat je verder in het proces gaat én jij jezelf daarbij ook moet identificeren.

Afgeschermde marktplaatsen en dealrooms

Naast de eerdergenoemde openbare online marktplaatsen die voor iedereen toegankelijk zijn, zijn er ook afgeschermde online marktplaatsen en zogenaamde dealrooms. Tot deze afgeschermde online marktplaatsen hebben alleen gespecialiseerde adviseurs in bedrijfsovernames toegang die een strikte geheimhoudingsverklaring hebben getekend. Online dealrooms – als het ware virtuele netwerkgroepen – worden door specialisten in bedrijfsovernames gebruikt om met andere adviseurs, mensen uit de financiële wereld en investeringsmaatschappijen gebruikt om – uiteraard onder strikte geheimhouding – te spreken over mogelijke bedrijven ter overname.

Via een adviseur bedrijfsovernames

Wanneer je op zoek bent naar een bedrijf ter overname, is het vaak erg handig dit proces te laten verlopen via een gespecialiseerde adviseur bedrijfsovernames, zoals Take 5. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Kwalitatieve adviseurs in bedrijfsovernames zijn vaak aangesloten bij een brancheorganisatie, wat ze een groot netwerk geeft binnen de regionale of landelijke “overnamemarkt”. Hierdoor horen zij vaak uit eerste hand toekomstige overnamemogelijkheden en kunnen ze hieraan hun relaties koppelen.
  • Adviseurs in bedrijfsovernames kunnen objectief bepaalde partijen in de markt benaderen namens jouw bedrijf, zonder hierbij aan te geven dat ze specifiek namens jouw bedrijf optreden. Hierdoor kun je elk mogelijk interessant bedrijf in de markt concreet benaderen, zonder dat deze benaderde partijen in beginsel weten dat de interesse vanuit jouw bedrijf komt, iets wat je zelf niet kunt.
  • Advieskantoren in bedrijfsovernames zijn aangesloten op de belangrijkste online marktplaatsen, zowel openbaar als afgeschermd en nemen vaak deel aan online dealrooms en netwerkbijeenkomsten, waardoor de kans dat mogelijke overnamekansen gemist worden, klein zijn.
  • Het zelf op zoek gaan naar mogelijke bedrijven om over te nemen is vaak erg tijdrovend, waardoor je je of blind staart op overnamemogelijkheden en niet meer aan ondernemen toe komt, of je wellicht overnamemogelijkheden mist doordat je simpelweg bezig met de dagelijkse business binnen je bedrijf. Door deze zoektocht uit te besteden, weet je zeker dat je geen kansen mist, terwijl je er minimaal tijd aan moet spenderen.

Op zoek naar een bedrijf ter overname?

Ben je op zoek naar een bedrijf ter overname? De gecertificeerde en ervaren adviseurs van Take 5 helpen je graag. Dit is zowel mogelijk met een concrete zoekopdracht of met een laagdrempelig maandelijks abonnement, waarbij we je pro-actief de markt scannen naar overnamemogelijkheden en je direct informeren bij eventuele kansen. Wil je meer weten? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij of mijn collega’s.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Onverkoopbare onderneming: voorraad liquidatie

In het steeds veranderende landschap van het bedrijfsleven bevinden bedrijven zich af en toe in uitdagende situaties waarin hun producten schijnbaar onverkoopbaar worden via traditionele kanalen. Wanneer u met een dergelijke hachelijke situatie wordt geconfronteerd, kan het verkennen van alternatieve manieren om activa te liquideren, zoals het online verkopen van de volledige inventaris of via gespecialiseerde veilingwebsites zoals ‘Troostwijk’, een haalbare oplossing zijn.

De intentieverklaring bij bedrijfsovernames

In het dynamische landschap van fusies en overnames speelt de intentieverklaring een cruciale rol bij het vormgeven van het traject van bedrijfsovernames. Dit document dient als een formele aankondiging die de belangrijkste voorwaarden van een voorgestelde transactie schetst en de weg vrijmaakt voor onderhandelingen en due diligence.

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?