Eherkenning: alles wat je moet weten

Wanneer je als ondernemer online bepaalde zaken wilt regelen met overheidsinstellingen kun je Eherkenning gebruiken, zoals je dat als privépersoon waarschijnlijk al gewend bent met DigiD. In dit blog lees je er alles over.

Wat is Eherkenning?

Eherkenning is een digitaal inlog- en identificatiemiddel wat ontwikkeld is om de gegevensuitwisseling tussen bedrijven en overheidsinstellingen betrouwbaarder, veiliger en efficiënter te maken. Het is een soort DigiD, maar dan speciaal voor bedrijven.

Waarom heb Eherkenning nodig?

Wanneer je bijvoorbeeld wijzigingen doorvoert bij de Kamer van Koophandel, of een belastingaangifte doet, vindt de overheid het belangrijk dat ze precies weten met wie ze te maken hebben én dat deze persoon ook bevoegd is om te handelen namens de betreffende onderneming.

Wanneer je zelf ondernemer bent, kun je je eigen Eherkenning gebruiken om online op te treden namens je bedrijf. Je kunt wanneer je dat wilt ook personeelsleden machtigen voor bepaalde services, of tussenpersonen zoals Take 5 of je boekhouder machtigen. In een dergelijke situatie kunnen de gemachtigde personeelsleden of tussenpersonen online namens jouw bedrijf handelen voor de zaken waarvoor jij ze gemachtigd hebt.

Voordelen van Eherkenning

Wanneer je nog geen Eherkenning hebt, zul je deze eenmalig moeten aanvragen (zie verderop in dit artikel). Je investeert eenmalig wat tijd in de aanvraag, maar later kun je sneller en eenvoudig bepaalde zaken regelen. Enkele van de voordelen:

  • Het invullen en versturen van papieren formulieren is verleden tijd, je kunt digitaal documenten ondertekenen met Eherkenning zoals je dat in het verleden op een papieren formulier deed.
  • Je hebt maar één gebruikersnaam en wachtwoord nodig, om zaken te doen met ruim 400 overheidsinstellingen. Het onthouden van verschillende wachtwoorden per overheidsinstantie is dus niet meer nodig.
  • Je kunt medewerkers machtigen voor bepaalde zaken, zij hebben alleen toegang tot hetgeen waarvoor jij ze specifiek machtigt.
Betrouwbaarheidniveau’s

Binnen Eherkenning zijn er vijf betrouwbaarheidsniveau’s. Afhankelijk van met welke overheidsinstantie je online zaken wilt doen, of afhankelijk van welke zaken je online namens je bedrijf wilt regelen heb je een bepaald minimaal betrouwbaarheidsniveau nodig. Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer zaken gecontroleerd en vastgelegd moeten worden wanneer de Eherkenning wordt uitgegeven. Voor de Belastingdienst is bijvoorbeeld een hoger betrouwbaarheidsniveau nodig als voor de Kamer van Koophandel of RVO.

Voor de meeste zaken waarvoor je Eherkenning nodig hebt bij Take 5, is betrouwbaarheidsniveau 3 verplicht. Ik raad je dus aan om minimaal een Erkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 aan te vragen wanneer je nog geen toegangsmiddel hebt.

Waar vraag ik Eherkenning aan?

De overheid heeft het uitgeven van Eherkenning-toegangsmiddelen uitbesteed aan enkele commerciële bedrijven. Elk gelicenseerd bedrijf mag zijn eigen kosten en voorwaarden voor de aanvraag bepalen. Vergelijken loont dus.

Bij Take 5 raden we doorgaans onze klanten de leverancier Reconi aan, waar het aanvragen zeer eenvoudig is en bovendien heeft Reconi scherpe tarieven.

Wat kost het?

De tarieven hangen af van het gekozen betrouwbaarheidsniveau, de uitgever en voor hoe lang je het Eherkenning-toegangsmiddel wilt aanvragen.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.

Maak kennis met ons

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Denk je eraan om je bedrijf te verkopen of wil je juist een onderneming overnemen? Neem contact met ons op of maak direct een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

    Maak direct een afspraak