Een intentieverklaring op maat laten opstellen óf snel online genereren?

Kristie Venhorst

Kristie Venhorst

Delen:

Op het gebied van bedrijfsovernames speelt de intentieverklaring een cruciale rol, die dient als een belangrijk document om de gemaakte afspraken over een voorgenomen overname vast te leggen. Dit document vormt dan ook de basis voor de verdere besprekingen, het boekenonderzoek en het definitieve overnamecontract. Momenteel zijn er diverse online tools beschikbaar waarmee je een intentieverklaring in een mum van tijd en vrijwel kosteloos zelf kunt genereren. Maar doe je daar verstandig aan?

Niet juridisch bindend

De intentieverklaring zelf is geen juridisch bindend document, maar het maakt de weg vrij voor het maken van juridisch bindende afspraken in de toekomst. Het toont de ernst en betrokkenheid van de betrokken partijen bij een potentiële zakelijke transactie. Dit document bevat doorgaans informatie zoals de namen van de betrokken partijen, het doel van de overname, de tijdlijn voor onderhandelingen, de koopprijs, het arrangement waarop de koopprijs wordt betaald, vertrouwelijkheidsclausules en andere essentiële voorwaarden die geregeld moeten worden alvorens er verder gegaan kan worden met de overnae.

Online genereren

Het internet biedt tal van voordelen voor het zelf eenvoudig online genereren van intentieverklaringen. Door gebruik te maken van een geautomatiseerde online tool, kun je door het beantwoorden van diverse vragen zelf een intentieverklaring in elkaar zitten en deze vervolgens met beide partijen gezamenlijk ondertekenen. Dit kost vaak niet meer van € 250,- en een uurtje van je tijd. Het resultaat: je hebt goedkoop en snel een standaard intentieverklaring opgesteld én je kunt deze vlot online ondertekenen.

Het gevaar

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is een intentieverklaring een belangrijk document in het overnameproces en vormt dit de basis voor verdere gedetailleerde besprekingen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het belangrijk is om een intentieverklaring weloverwogen en zorgvuldig op te stellen. Doordat de online generatoren enkel in staat zijn om een standaard intentieverklaring op te stellen, zullen deze in vele gevallen bepaalde specifieke – maar wel zeer belangrijke – elementen van de transactie niet of niet voldoende belichten. Hierdoor kan er later in het proces onduidelijkheid bestaan, of nog erger, het proces loopt omdat er over bepaalde zaken vooraf nog helemaal niet is gesproken en er hierdoor een impasse ontstaat.

Afhankelijk van de situatie

Kortom, de intentieverklaring speelt een dusdanig cruciale rol in het overnametraject dat het in algemene zin aan te bevelen is dit document op te laten stellen door een specialist. De overnamespecialisten van Take 5 zijn je hierbij graag van dienst. Let wel, dit brengt bepaalde kosten met zich mee die hoger zijn dan het online generen van een document. Hierdoor kan er met name bij kleine transactie een scheve verhouding ontstaan tussen dergelijke advieskosten en de omvang van de deal. Om dit probleem op te lossen, zou het online generen van een document zinvol kunnen zijn, maar het blijft de vraag of het verstandig is een dergelijk belangrijk document toe te vertrouwen aan een online tool.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Je horecabedrijf verkopen via een bedrijfsovername-adviseur of een horecamakelaar?

Het moment is daar: je overweegt om je horecabedrijf te verkopen. En als je hulp van een expert wilt inschakelen, kies je dan voor een bedrijfsovername-adviseur of juist voor een horecamakelaar? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide typen experts.

Een intentieverklaring op maat laten opstellen óf snel online genereren?

Op het gebied van bedrijfsovernames speelt de intentieverklaring een cruciale rol, die dient als een belangrijk document om de gemaakte afspraken over een voorgenomen overname vast te leggen. Momenteel zijn er diverse online tools beschikbaar waarmee je een intentieverklaring in een mum van tijd en vrijwel kosteloos zelf kunt genereren. Maar doe je daar verstandig aan?

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.