De overnamemarkt veert weer op volgens onderzoek overnameplatform Brookz

Lieve van der Graaf

Lieve van der Graaf

Delen:

Direct een afspraak maken met een specialist

Plan direct een adviesgesprek in met deze specialist uit ons team om jouw vragen te bespreken.

De Nederlandse overnamemarkt is opnieuw gegroeid, dat blijkt uit een onderzoek van overnameplatform Brookz. In de eerste helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 13%. De gemiddelde verkoopprijs van een MKB-bedrijf bleef met 4,65 keer de brutowinst vrijwel gelijk ten opzichte van vorig jaar.

Overnameplatform Brookz doet periodiek onafhankelijk onderzoek naar de cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. In het eerste half jaar van 2023 vond dit onderzoek plaats onder 274 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro. Uiteraard hebben de specialisten van Take 5 ook meegewerkt aan dit onderzoek door hun kijk op de huidige overnamemarkt kenbaar te maken aan het onderzoeksteam. Daarnaast heeft Take 5 haar transactiedata geanonimiseerd beschikbaar gesteld ten behoeve van het onderzoek.

Verbeterde situatie volgens Brookz onderzoek

Nu de nieuwe realiteit van hogere rentes en oplopende inflatie langzaam weer tot consolidatie komt, ziet het onderzoeksteam van Brookz in het afgelopen half jaar weer meer activiteit op de Nederlandse overnamemarkt voor MKB-bedrijven. Vergeleken met het tweede half jaar van 2022 steeg het aantal verkooptransacties met 13%, waarbij er vooral meer MKB-bedrijven met een transactiewaarde tot 2,5 miljoen werden verkocht.

Financiering moet anders worden ingekleed

De oplopende rente heeft de afgelopen 6 maanden wel een negatieve impact gehad op de beschikbaarheid van financieringsmogelijkheden rondom bedrijfsovernames vanuit de grote banken. Vergeleken met vorig jaar is het aandeel van de overnametransacties dat door een bank werd gefinancierd inmiddels gedaald van 51% naar 43%. Hierdoor is het regelmatig nodig om financiering te verkrijgen uit alternatieve bronnen, een van de specialismen van Take 5.

Vooruitblik

De grote meerderheid van de ondervraagden (ca. 71%) is optimistisch over de vooruitzichten voor de komende 6 maanden, waarbij zij alle gewogen factoren in het komende halfjaar gemiddeld een rapportcijfer van 7,1 uit 10 geven.

Wat is Brookz

Brookz is een platform voor MKB-bedrijfsovernames waarop ruim 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs uit Nederland samenkomen voor alles over, van, voor bedrijfsovernames. Brookz is 100% onafhankelijk en brengt sinds 2007 ondernemingen in de verkoper en mogelijke geïnteresseerden direct of via een adviseur met elkaar in contact. In deze jaren zijn er via Brookz ruim 4.600 transacties succesvol tot stand gebracht.

Take 5 gebruikt Brookz sinds de start als een van de kanalen om een overnamepropositie onder de aandacht van mogelijke kopers te brengen.

Advies

Overweeg je jouw onderneming te verkopen en heb je advies nodig om een juiste beslissing te maken? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend een kopie van het Brookz onderzoeksrapport aan. Gerichter advies nodig? Plan dan vrijblijvend een persoonlijke afspraak met een van onze specialisten.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

De valkuilen van vertrouwen op online waarderingstools bij een bedrijfsovername

In het hedendaagse digitale tijdperk is het gemakkelijker dan ooit om toegang te krijgen tot een overvloed aan bronnen en hulpmiddelen voor ondersteuning bij diverse aspecten van bedrijfsvoering en besluitvorming. Zelfs online waarderingstools zijn tegenwoordig beschikbaar, die beweren snel en nauwkeurig de waarde van een bedrijf te kunnen schatten. Maar is dit werkelijk zo veelbelovend als het lijkt?

De waarde van vaste activa: meer dan cijfers alleen

In de wereld van bedrijfsovernames draait alles om de koopprijs van een onderneming. De uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een bedrijf, wordt doorgaans gebaseerd op een zorgvuldige waardebepaling van een bedrijf. Er bestaan verschillende methoden om een bedrijf te waarderen. Deze methoden kunnen variëren per branche en zijn afhankelijk van de specifieke situatie. Echter, één aspect van de waarde die vaak onderbelicht blijft, is de waarde van de vaste activa.

Het verschil tussen een bedrijfsovername en fusie

In het bedrijfsleven wordt groei vaak bereikt door strategische beslissingen, zoals fusies en overnames. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende methoden. Inzicht in de verschillen tussen een fusie en een overname is cruciaal voor bedrijven die door deze strategische beslissingen navigeren.