De overnamemarkt veert weer op volgens onderzoek overnameplatform Brookz

Lieve van der Graaf

Lieve van der Graaf

Delen:

De Nederlandse overnamemarkt is opnieuw gegroeid, dat blijkt uit een onderzoek van overnameplatform Brookz. In de eerste helft van 2023 steeg het aantal verkooptransacties met 13%. De gemiddelde verkoopprijs van een MKB-bedrijf bleef met 4,65 keer de brutowinst vrijwel gelijk ten opzichte van vorig jaar.

Overnameplatform Brookz doet periodiek onafhankelijk onderzoek naar de cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. In het eerste half jaar van 2023 vond dit onderzoek plaats onder 274 Nederlandse fusie & overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro. Uiteraard hebben de specialisten van Take 5 ook meegewerkt aan dit onderzoek door hun kijk op de huidige overnamemarkt kenbaar te maken aan het onderzoeksteam. Daarnaast heeft Take 5 haar transactiedata geanonimiseerd beschikbaar gesteld ten behoeve van het onderzoek.

Verbeterde situatie volgens Brookz onderzoek

Nu de nieuwe realiteit van hogere rentes en oplopende inflatie langzaam weer tot consolidatie komt, ziet het onderzoeksteam van Brookz in het afgelopen half jaar weer meer activiteit op de Nederlandse overnamemarkt voor MKB-bedrijven. Vergeleken met het tweede half jaar van 2022 steeg het aantal verkooptransacties met 13%, waarbij er vooral meer MKB-bedrijven met een transactiewaarde tot 2,5 miljoen werden verkocht.

Financiering moet anders worden ingekleed

De oplopende rente heeft de afgelopen 6 maanden wel een negatieve impact gehad op de beschikbaarheid van financieringsmogelijkheden rondom bedrijfsovernames vanuit de grote banken. Vergeleken met vorig jaar is het aandeel van de overnametransacties dat door een bank werd gefinancierd inmiddels gedaald van 51% naar 43%. Hierdoor is het regelmatig nodig om financiering te verkrijgen uit alternatieve bronnen, een van de specialismen van Take 5.

Vooruitblik

De grote meerderheid van de ondervraagden (ca. 71%) is optimistisch over de vooruitzichten voor de komende 6 maanden, waarbij zij alle gewogen factoren in het komende halfjaar gemiddeld een rapportcijfer van 7,1 uit 10 geven.

Wat is Brookz

Brookz is een platform voor MKB-bedrijfsovernames waarop ruim 35.000 ondernemers, investeerders en adviseurs uit Nederland samenkomen voor alles over, van, voor bedrijfsovernames. Brookz is 100% onafhankelijk en brengt sinds 2007 ondernemingen in de verkoper en mogelijke geïnteresseerden direct of via een adviseur met elkaar in contact. In deze jaren zijn er via Brookz ruim 4.600 transacties succesvol tot stand gebracht.

Take 5 gebruikt Brookz sinds de start als een van de kanalen om een overnamepropositie onder de aandacht van mogelijke kopers te brengen.

Advies

Overweeg je jouw onderneming te verkopen en heb je advies nodig om een juiste beslissing te maken? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend een kopie van het Brookz onderzoeksrapport aan. Gerichter advies nodig? Plan dan vrijblijvend een persoonlijke afspraak met een van onze specialisten.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.