Aan wie kan ik mijn MKB-onderneming verkopen?

Er bestaan verschillende redenen waarom iemand een MKB-onderneming zou overwegen over te nemen, dit resulteert dan ook in verschillende typen kopers die vaak allemaal andere koopmotieven hebben. In dit blog lees je welk type kopers er bestaan en hoe zij zich kenmerken.

Binnen Take 5 plaatsen we alle kopers in 3 categorieën, zodat we eenvoudig de verwachtingen van elk type koper tegemoet kunnen komen in onze advisering.

1. Strategische kopers

Strategische kopers zijn kopers die een overname overwegen omwille van strategische motieven. Dit zijn vaak ondernemingen die reeds actief zijn in een bepaalde branche en een concurrent of leverancier overnemen, zodat ze een schakel uit de keten kunnen snijden en daardoor meer rendement maken of een grotere afzetmarkt kunnen bedienen.

2. Investeringsmaatschappijen

Investeringsmaatschappijen beleggen geld van particuliere of kleine bedrijfsmatige investeerders. Binnen het MBK doen zij dit vaak in een specifieke branche en doen overnames om na de overname meer rendement te kunnen maken. Zij zijn dus specifiek op zoek naar ondernemingen die groeipotentieel hebben, of die synergie hebben met andere ondernemingen die ze reeds in hun portfolio hebben.

3. Management buy in / management buy out

Bij een management buy in neemt een externe koper vaak de rol van de huidige ondernemer binnen een bestaande onderneming over. Deze persoon kiest er voor om een bestaande onderneming te kopen in plaats van er zelf een te starten doordat de onderneming al compleet georganiseerd is en bijvoorbeeld klanten, leverancier en producten allemaal al geregeld zijn en men daardoor direct verzekerd is van een inkomen.

Bij een management buy out nemen bestaande medewerkers de onderneming van de oud-werkgever over, vaak om direct al op een rijdende trein te stappen waarvan men alle ins- en outs reeds kent. Weten of een management buy out interessant is voor jou? Er zijn verschillende redenen om voor een management buy out te kiezen.

Per situatie verschillend

Niet elke onderneming leent zich voor elk type koper, dit is sterk afhankelijk van het bedrijf en de markt waarin de onderneming opereert. Wil je weten wat voor type koper geschikt is voor jouw onderneming, neem dan contact op met onze overnamespecialisten. Klik hier om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen.

   Aansprakelijkheidsbeperking
De informatie in dit artikel is bedoeld om algemene informatie te geven. Indien er sprake is van nadere toelichting, uitleg of advies heeft dit een algemeen karakter en is dit niet één op één toepasbaar binnen jouw situatie. Wij adviseren je daarom altijd contact op te nemen met een van onze adviseurs voordat je op basis van de informatie, uitleg of het advies besluiten neemt of activiteiten ontplooit.