Aan wie kan ik mijn MKB-onderneming verkopen?

Kevin Franken

Kevin Franken

Delen:

Er bestaan verschillende redenen waarom iemand een MKB-onderneming zou overwegen over te nemen, dit resulteert dan ook in verschillende typen kopers die vaak allemaal andere koopmotieven hebben. In dit blog lees je welk type kopers er bestaan en hoe zij zich kenmerken zodat je weet aan wie je jouw MKB onderneming kunt verkopen.

Binnen Take 5 plaatsen we alle kopers in 3 categorieën, zodat we eenvoudig de verwachtingen van elk type koper tegemoet kunnen komen in onze advisering.

1. Je onderneming verkopen aan strategische kopers

Strategische kopers zijn kopers die een overname overwegen omwille van strategische motieven. Dit zijn vaak ondernemingen die reeds actief zijn in een bepaalde branche en een concurrent of leverancier overnemen, zodat ze een schakel uit de keten kunnen snijden en daardoor meer rendement maken of een grotere afzetmarkt kunnen bedienen.

2. Je MBK onderneming verkopen aan een investeringsmaatschappij

Investeringsmaatschappijen beleggen geld van particuliere of kleine bedrijfsmatige investeerders. Binnen het MKB doen zij dit vaak in een specifieke branche en doen overnames om na de overname meer rendement te kunnen maken. Zij zijn dus specifiek op zoek naar ondernemingen die groeipotentieel hebben, of die synergie hebben met andere ondernemingen die ze reeds in hun portfolio hebben.

3. Management buy in/management buy out

Bij een management buy in neemt een externe koper vaak de rol van de huidige ondernemer binnen een bestaande onderneming over. Deze persoon kiest er voor om een bestaande onderneming te kopen in plaats van er zelf een te starten doordat de onderneming al compleet georganiseerd is en bijvoorbeeld klanten, leverancier en producten allemaal al geregeld zijn en men daardoor direct verzekerd is van een inkomen.

Bij een management buy out nemen bestaande medewerkers de onderneming van de oud-werkgever over, vaak om direct al op een rijdende trein te stappen waarvan men alle ins- en outs reeds kent. Weten of een management buy out interessant is voor jou? Er zijn verschillende redenen om voor een management buy out te kiezen.

Per situatie verschillend

Niet elke onderneming leent zich voor elk type koper, dit is sterk afhankelijk van de onderneming en de markt waarin de onderneming opereert. Wil je weten aan welke kopers je jouw MKB ondermening zou kunnen verkopen, neem dan contact op met onze overnamespecialisten. Klik hier om direct een vrijblijvende afspraak in te plannen.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.

Voorkom verrassingen bij het verkopen van je eenmanszaak of VOF

In tegenstelling tot bij de verkoop van een BV, heeft de verkoop van een eenmanszaak of VOF direct invloed op de belastingheffing die je zult moeten betalen. Je dient namelijk vrijwel direct belasting te betalen over de verkoopprijs minus boekwaarde van de onderneming. Welke mogelijkheden heb je om belastingheffing te beperken of te voorkomen? Lees het in dit blog.

Een boekenonderzoek praktisch vormgeven

Vaak is de laatste stap van een overnameproces een zogenaamd boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd. Tijdens dit proces heeft de aankopende partij de gelegenheid diverse zaken te onderzoeken over de onderneming die zij aankopen. Veel ondernemers zien op tegen een dergelijk onderzoek, terwijl dit vaak eenvoudig praktisch vorm te geven is. Hoe, dat lees je in dit artikel.