10 redenen waarom je op jongere leeftijd kan overwegen je onderneming te verkopen

Kevin Franken

Kevin Franken

Delen:

Het verkopen van een onderneming is een belangrijke en persoonlijke beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Vaak denkt men pas aan de verkoop wanneer de leeftijd om te stoppen met het ondernemerschap is bereikt, maar er zijn ook situaties waarin het verkopen van je onderneming op jongere leeftijd de beste beslissing kan zijn.

In dit blogartikel lichten we tien redenen uit waarom je toch zou kunnen overwegen om je onderneming te verkopen, zelfs als je de leeftijd om te stoppen met werken nog lang niet hebt bereikt.

#1. Gunstige marktomstandigheden

De markt kan bepalend zijn voor het succes van de verkoop van je onderneming. Als de economie in bloei is en er veel vraag is naar bedrijven in jouw sector, kan dit een goed moment zijn om je onderneming te verkopen. Daarom is het een goed idee om niet onnodig lang te wachten.

#2. Persoonlijke omstandigheden

Er zijn momenten in het leven waarop persoonlijke omstandigheden veranderingen vereisen. Misschien wil je meer tijd doorbrengen met je familie, met pensioen gaan, verhuizen of een andere persoonlijke doelstelling nastreven en kun je dit niet verwezenlijken in combinatie met het runnen van een eigen onderneming.

#3. Hoge waardering

Als de waarde van je onderneming aanzienlijk is gestegen, kan dit een goed moment zijn om te verkopen en te profiteren van een hoge verkoopprijs om zo opgebouwde reserves veilig te stellen en te verzilveren.

#4. Meer concurrentie

Als je concurrenten jouw marktaandeel bedreigen en je verwacht dat het op termijn moeilijker wordt om te concurreren, dan kan het tijdig verkopen van je onderneming aan een concurrent een slimme zet zijn. Zo kun je jouw onderneming in de huidige positie verkopen en profiteren van hetgeen je opgebouwd hebt alvorens de concurrenten je inhalen.

#5. Overnamebelangstelling

Wanneer andere bedrijven interesse tonen in het overnemen van je onderneming, kan dit een goede gelegenheid zijn om te profiteren van hun belangstelling en misschien te profiteren van een aanbod dat je niet kunt weigeren.

#6. Grote bedrijfsuitgaven

Als je grote bedrijfsuitgaven moet doen om de concurrentie bij te houden of om te groeien, kan het verkopen van je onderneming een slimme keuze zijn om deze kosten te vermijden. Zo kun je de onderneming doorgaans alsnog verkopen op basis van de voormalige financiële resultaten.

#7. Veranderingen in de wereld

Veranderingen in de wereld kunnen kansen bieden om te profiteren van marktverschuivingen of om je onderneming te verkopen aan bedrijven die zich beter kunnen aanpassen aan de veranderingen.

#8. Overweldigende schuldenlast

Als de schuldenlast van je onderneming te hoog is en het moeilijk wordt om deze af te betalen, dan kan het verkopen van je onderneming een oplossing zijn om zodoende met de opbrengst (een deel van) de schuldenlast af te lossen.

#9. Gebrek aan opvolgers

Als er geen opvolgers zijn die de onderneming willen overnemen en het onwaarschijnlijk is dat er opvolgers op korte termijn zullen komen, dan kan het verkopen van je onderneming een verstandige beslissing zijn.

#10. Bedrijfsstrategie

Als de bedrijfsstrategie moet veranderen om in de toekomst succesvol te blijven en je niet in staat bent om deze veranderingen uit te voeren, dan kan het verkopen van je onderneming aan een bedrijf dat deze veranderingen wel kan doorvoeren een slimme keuze zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is en dat de beslissing om je onderneming te verkopen afhankelijk is van vele factoren. Onze deskundige adviseurs kunnen je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen en een plan op te stellen dat bij jou past. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan direct een persoonlijk adviesgesprek

Plan direct een adviesgesprek in met een van onze specialisten om jouw wensen te bespreken.

Meer blogs

Je horecabedrijf verkopen via een bedrijfsovername-adviseur of een horecamakelaar?

Het moment is daar: je overweegt om je horecabedrijf te verkopen. En als je hulp van een expert wilt inschakelen, kies je dan voor een bedrijfsovername-adviseur of juist voor een horecamakelaar? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide typen experts.

Een intentieverklaring op maat laten opstellen óf snel online genereren?

Op het gebied van bedrijfsovernames speelt de intentieverklaring een cruciale rol, die dient als een belangrijk document om de gemaakte afspraken over een voorgenomen overname vast te leggen. Momenteel zijn er diverse online tools beschikbaar waarmee je een intentieverklaring in een mum van tijd en vrijwel kosteloos zelf kunt genereren. Maar doe je daar verstandig aan?

Take 5 in de top 10 van Dealsuite

Met gepaste trots mogen we aankondigen dat Take 5 in de top 10 van de Benelux League Table van Dealsuite staat waarbij Take 5 maar liefst 3 mandaten mocht vertegenwoordigen.